Реализирането на проекта АЕЦ „Белене“ ще защити и националния интерес

...
Реализирането на проекта АЕЦ „Белене“ ще защити и националния интерес
Коментари Харесай

Жельо Бойчев: АЕЦ Белене защитава националния ни интерес и европейската ни ориентация

Реализирането на плана АЕЦ „ Белене “ ще отбрани и националния интерес на България, и европейската ни ориентировка. Това сподели в изявление за седмичното обзорно предаване „ Метроном “ на Радио „ Фокус “ заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Жельо Бойчев. Според него по своята същина планът „ Белене “ е бил умислен като европейски от самото си начало. Бойчев напомни, че първият задграничен вложител в Белене е била немска компания, а към днешна дата френски компании демонстрират интерес към неговото обновяване. Бойчев изясни, че в случай че в реалност се цели възобновление на плана „ Белене “, то мораториумът би трябвало да падне.
Бойчев сложи на дневен ред и въпроса за това какво ще се случи с нуклеарните ни инженери след АЕЦ „ Козлодуй “. „ България е нуклеарна страна, България е страна с обичаи. Питам - какво да вършим с нашите нуклеарни инженери – да ги изнасяме за Унгария, или да ги пращаме в Турция, които строят нуклеарни мощности. Или да се окаже, че Унгария може да осъществя нуклеарен план, Турция може да осъществя нуклеарни планове, само че ние не можем да продължим да развиваме това, което абсолютно имаме като капацитет и като традиция в България “, разяснява Бойчев.
„ Възраждането на АЕЦ „ Белене “, с изключение на всичко друго, ще докара и до развиване на българската стопанска система, а мощна стопанска система е невъзможна без мощна енергетика “, разясни Бойчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР