Реализирахме мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това гражданите

...
Реализирахме мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това гражданите
Коментари Харесай

Централизирана система събира дани за всички и всичко около коронавируса


Реализирахме мобилна апликация за всеки жител, ориентирана към това жителите да осведомят за настоящото си здравно положение и да има самодейна страна и от страната, ако се постанова. Това съобщи Ивайло Филипов от „ Информационно обслужване “, представен от БГНЕС.

В рамките на 10 дни изградихме цялата система – централен указател, който да събира информацията и да изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и болни хора. Тази информация доближава до органите на Министерство на вътрешните работи. Предвидени са голям брой интеграции с персоналните доктори, с общините, с Министерство на вътрешните работи, пожарна и Гранична полиция, доброволци, добави Филипов. За да може информацията, въведена един път, да се употребява от всяка конструкция и да не се губи време. Информацията се трансферира към аналитичната част, употребява се програмен продукт за разбори, той се употребява в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван. Гражданите могат да употребяват мобилна апликация, по която да получават информация за медицинския си статус и страната да прави превантивни дейности.

Има визуализация през географски карти, тъй че задоволително информация да се разгласява обществено, жителите да виждат личния си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, болни, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет, добави Филипов.

Най-голямата изгода е за тези, които идват от чужбина, в случай че на границата си подаде данните, след 14 дни ще получи информация, че към този момент не е в карантина, сподели министър председателят Бойко Борисов. И няма да върви да потвърждава, че не е в карантина, когато служителите на реда го спрат на улицата. СЗО сподели изрично, че не би трябвало да се разхлабват ограниченията, акцентира още Борисов.

Изграждането на такова софтуерно решение е от изключителна изгода за Министерство на здравеопазването в неговата активност по битката с ковид. Връзката сред обособените институции също е значима, защото са обвързани с РЗИ, персонални лекари, лечебни заведения, Министерство на вътрешните работи, пожарна, добави министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. Той благодари на всички, които са взели участие в създаването на софтуерното решение.

Без единодушието на всеки признат в болница, се вземат неговите данни и се вкарват в регистъра, сподели ген. Мутафчийски. Те се записват с бързо уведомление към РЗИ и Министерство на здравеопазването. Това ни дава опция да бъдат по-бързо регистрирани. РЗИ ще вкарват тези данни, само че ние ще можем да ги употребяваме. Ако пациент си е въвел непринудено здравният статус и е попълнил въпросника, автоматизирано ще се изпраща имейл към персоналните лекари, добави още Мутафчийски.

Трима чиновници на Министерство на вътрешните работи имат потвърден ковид. Не са няколко и не са одобрявани в болница. Състоянието им не е налагало да бъдат одобрявани, заяви Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев сподели, че присъединяване на жителите в мобилното приложение е непринудено. Те могат да изразят единодушие за данните им и за тяхната локация, добави още вицепремиерът. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР