Реализацията на програмата Артемида ще изисква около 20-30 млрд. долара

...
Реализацията на програмата Артемида ще изисква около 20-30 млрд. долара
Коментари Харесай

От 20 до 30 млрд. долара ще струва връщането на Луната

Реализацията на програмата Артемида ще изисква към 20-30 милиарда $ в допълнение към средствата, които НАСА изразходва годишно в поддръжка на работата на МКС и осъществяването на всичките й научни планове. Това съобщи ръководителят на НАСА в изявление за CNN, представен от БГНЕС. 
" Пълната реализация на програмата и основаването на всички условия за непрекъснато наличие на Луната ще изисква към 20-30 милиарда $. Не става въпрос за общия бюджет на НАСА, а за размера на спомагателните разноски, които ще бъдат разпределени през идващите пет години ", сподели Джим Брайденстайн, актуалният началник на галактическата организация.
Първите клюки за опцията за създаване на „ сестра на МКС “ в орбитата на Луната се появиха през есента на 2016 година, когато се организира затворена среща на Международната група за разработка на галактически кораби ISCWG. В нейните рамки представители на петте галактически сили разискват интернационалните проекти за проучване на космоса и за това къде ще се придвижи човечеството след извеждането от употреба на МКС в средата на 2020 година
През септември 2017 година представители на Роскосмос и НАСА публично потвърдиха тези проекти и подписаха меморандум за съдействие при основаването на LOP-G, съгласно който Русия би трябвало да сътвори шлюзов модул на лунната станция. Тази година Канада публично се причисли към тази самодейност.
В края на пролетта на тази година НАСА и Белият дом още веднъж трансформираха проектите си, разделяйки лунната стратегия на Съединените щати, наречена Артемида, на две неравни половини. Като част от първата, Вашингтон има намерение да построи не цялата лунна станция, а да изпрати единствено един от своите модули в лунната орбита, блокът PPE, и да го употребява като самобитен " пункт " за пилотирани експедиции до повърхността на спътника на Земята.
Изграждането и изпращането на PPE в космоса ще се извърши не от НАСА, а от първия й частен " лунен " сътрудник - американската компания „ Maxar “. Тази корпорация към този момент е взела участие в създаването на галактически станции в предишното, като създаде роботизираната „ ръка “ Canadarm2, конфигурирана на борда на МКС по поръчка на канадската галактическа организация.
Останалите модули на лунната станция НАСА възнамеряват да основат и развият след първото кацане на астронавтите на лунната повърхнина. Във втората половина на програмата Артемида орбиталната база ще бъде доста разширена и ще се трансформира в самобитна тестова платформа за подготовка за първия полет до Марс.
Интересно е, че сумите на финансовите инжекции са доста по-високи от разликата сред настоящия бюджет на НАСА и настояванията, които организацията е отправила към Конгреса в границите на плана за бюджет на Съединени американски щати за идната година.
Освен това, в случай че договарянията с Конгреса по разширението на бюджета на НАСА завършат несполучливо, Уилям Герстенмайер, началник на дирекция " Пилотирани полети на НАСА ", допуска, че галактическата организация ще би трябвало да отстрани други научни или климатични стратегии, с цел да извърши всички лунни упоритости на Съединените щати.
Брайденстайн от своя страна изключва това и има вяра, че други аспекти на работата на НАСА няма да пострадат. От друга страна, конгресмените демократи към този момент означиха, че няма да разрешат на галактическата организация да включи специфични промени в законопроекта, които да й разрешат да " заеме " изчезналите средства от бюджетите на други отдели, защото те не са сигурни, че Белият дом фактически се отнася съществено към реализацията на лунната стратегия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР