Реализацията на най-мащабния в България проект – поетапното създаване на

...
Реализацията на най-мащабния в България проект – поетапното създаване на
Коментари Харесай

Създаването на новия градски център на Търново стартира догодина

Реализацията на най-мащабния в България план – поетапното основаване на нов градски център на Велико Търново върху територия от 190 декара, колкото е площта на Старото военно учебно заведение, започва идната година. За задачата, по самодейност на кмета Даниел Панов, Община Велико Търново разгласи интернационален архитектурен конкурс за планиране на експозиционен център – първата постройка в бъдещата централна градска част, както и за градоустройствени концепции за развиването, пространственото и устройственото обмисляне на цялата територия. В тази част участниците оферират разнообразни решения – огромна пешеходна зона, зелени площи, паркове и спортни зони, музеи и туристически атракции.
 9  7  4  3
Общо 62 идейни плана за експозиционен център и концепции за градоустройствено решение бяха подадени от архитекти от целия свят. Разработките бяха оценени от 9-членно жури, чийто ръководител бе проф. Георги Станишев. Членове на комисията бяха също архитектите проф. Андрю Йеомен /Великобритания/, проф. Доминик Роялд /Франция/, Хеле Джул /Дания/, Андреа Д‘Антраси /Италия/, Андрей Чернихов /Русия/, Николай Малаков, Юрий Любомирски и Лора Бъчварова /България, Велико Търново/.

На първо място авторитетното жури от архитекти от шест страни класира плана на арх. Клаудио Нарди от Италия.

На второ място е планът на арх. Диего Терна /Италия/, а на трето – създаването на „ Стивън Джордж Интернешънъл “ ООД – България.

Още пет плана получиха поощрителни награди – те са на архитектурни екипи от Полша – „ ОВО Грабчевски “, Испания – „ МРВ Интернешънъл “, Турция – „ Копс “ ООД, България – „ Мая Шопова и архитекти “, „ Имидж Бюро “ ЕООД.

С класирания преди всичко проектант следва сключването на контракт, както и осъществяване на нужните процедури, предшестващи направата на механически план за строителството на експозиционния център и съпътстващата инфраструктура. Допустимата височина на застрояване е 12 метра. С идейния план Община Велико Търново ще кандидатства за финансиране по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Инвестиционното желание е част от утвърдената капиталова стратегия по предпочитаната ос за градска среда. Допустим разход по него е и обезпечаването на наградния фонд за интернационалния конкурс.

„ Именно със строителството на първата постройка ще бъде сложено началото на цялото развиване на територията на Старото военно учебно заведение “, подчертаха проф. Георги Станишев и основният проектант на Велико Търново Николай Малаков.

Подадените 62 плана ще бъдат подредени в галерия. Великотърновци ще могат да се срещнат с концепциите за градоустройствено обмисляне на новия център, които ще бъдат подложени и на публично разискване. Архитектите оферират „ зелени пешеходни булеварди “, подземни улици и паркинги, за което да бъдат употребени и съществуващите траншеи, огромно централно ларго, нови публични здания – библиотека, музеи и други Наборът от тези хрумвания ще бъде употребен за правене на нов организационен и регулационен проект на територията от 190 декара, изясни арх. Малаков.

„ Всяка една от тези концепции е съобразена с построените към този момент инфраструктурни трасета, с кадастралната карта на територията и със съществуващия проект за развиване. Всяко едно от препоръчаните от архитектите решения съставлява опция за развиване на новия център на Велико Търново, какво по-хубаво от това “, акцентира проф. Георги Станишев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР