Реализацията на ключовите съвместни инфраструктурни и енергийни проекти беше сред

...
Реализацията на ключовите съвместни инфраструктурни и енергийни проекти беше сред
Коментари Харесай

Общите енергийни проекти обсъдиха премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис

Реализацията на основните взаимни инфраструктурни и енергийни планове беше измежду акцентите на диалога сред министър-председателя на България Бойко Борисов и гръцкия министър председател Кирякос Мицотакис, оповестиха от пресцентъра на държавното управление. Двамата държавни ръководители са разговаряли преди началото на Четвъртата среща на върха в Солун. "Ускорената реализация на газовия интерконектор сред България и Гърция е предпочитан освен за нас, само че и за целия район. Само преди дни ревизирах напредъка на построяването на дейностите на връзката, чийто старт беше даден през месец май тази година. Така ще подобрим енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа ", безапелационен е министър председателят Бойко Борисов. Той е показал, че за икономическия напредък в района ще способства и реализирането на транспортните планове като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия план за мултимодален кулоар за товарни транспорти, свързващ Егейско и Черно море - "Sea2Sea ".

"Нашите две страни са стълбове на непоклатимост в района и мощни покровители на районното съдействие и европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани ". Тази обща позиция са изразили в хода на срещата министър-председателят Борисов и гръцкият министър председател Мицотакис.

Бойко Борисов и Кирякос Мицотакис са единомислещи, че България и Гърция са стратегически сътрудници и в този подтекст е належащо поддържането на другарски и отворен разговор във всички сфери от общ интерес. Българският министър председател Борисов е изразил убеденост, че дейното двустранно съдействие ще продължи и с новото държавно управление на южната ни съседка и ще бъде непокътнат общия блян към задълбочаването на политическите и икономическите връзки. "Взаимодействието сред нашите страни придобива още по-голямо значение на фона на рецесиите, които ни обкръжават от изток и от юг, а и на запад от нас, като имаме поради нежната непоклатимост на Западните Балкани ", е декларирал българският министър-председател.

В хода на диалога двамата държавни ръководители са отбелязали отличните двустранни връзки в търговско-икономическия бранш. "Гърция остава един от водещите ни търговски сътрудници, по тази причина поддържаме всякаква самодейност за активизиране на бизнес връзките ", е показал министър председателят Борисов и е отбелязал възходящата наклонност на стокообмена сред България и Гърция през последните години. За първата половина на тази година търговията сред двете страни бележи растеж от 14.8% по отношение на същия интервал на предходната година и е в размер на 1.7 милиарда евро. По време на срещата българският министър-председател Борисов е подчертал върху нуждата от още по-задълбочено поощряване на вложенията сред България и Гърция. В диалога е маркиран и огромният капацитет в областта на туризма, който двете страни развиват през последните години, като министър председателят Борисов е подчертал смисъла на автомагистрала "Струма " за свързаността с южната ни съседка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР