Реалистично е да се очаква, че газопроводът Балкански поток може

...
Реалистично е да се очаква, че газопроводът Балкански поток може
Коментари Харесай

Бившия енергиен министър: "Балкански поток" не е рентабилен

Реалистично е да се чака, че газопроводът " Балкански поток " може да бъде приключен в средата на идната година. Това сподели в предаването " Плюс-минус " по Нова телевизия енергийният специалист Атанас Тасев.

Моделът е с обезпечена норма на възвръщаемост 8%, добави той.

Според някогашния енергиен министър Трайчо Трайков планът не е доходоносен. Има два дребни казуса – че ще губим пари и че обслужваме непознати ползи. Като съберете всички планувани доходи от този интервал и извадите сумата, нужна за построяването, почти излизаме нула на нула, съобщи Трайков.

По този метод се укрепва господстващото състояние на " Газпром " в района и това ще въздейства върху цените на газа. Притеснява ме, че ще се откажем по 100-те милиона на година, които имаме да вземаме по настоящия контракт още 10 години. Газопроводът ще е напълно за наша сметка, с цел да се придвижва непознат газ. Цената на този план е равна на инвестицията на " Фолксваген ", за която толкоз говорихме. С тези пари този цех можеше да се построи и да работи, уточни Трайков.

Ние транзитираме, ние като пазар сме нищо, следвателно нашият интерес е колкото се може повече потоци да се пресичат на наша територия, разяснява Атанас Тасев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР