Реал (Мадрид) е в криза. Това е видимо дори за

...
Реал (Мадрид) е в криза. Това е видимо дори за
Коментари Харесай

Какво доведе до тежката криза в "Реал" и има ли изход от нея

Реал " (Мадрид) е в рецесия. Това е очевидно даже за непредубедените ентусиасти.

Последният (до момента) удар пристигна с четвъртата загуба от началото на сезона - белите паднаха вкъщи от " Виляреал ". Това единствено по себе си не би трябвало да е толкоз притеснително, в случай че първенецът не се намираше на 19 точки от " Барселона ", а представянето не беше толкоз безлично.

Основният въпрос е какво се случва с тима на Зинедин Зидан, който единствено преди осем месеца влезе в историята, като стана първият, защитил купата си в Шампионската лига. В началото на сезона " Реал " изглеждаше като отбор, който може да продължи да написа златната си хроника, откакто завоюва безапелационно Суперкупата на Испания и Суперкупата.

Поражението от " Виляреал " (първо от този противник на " Сантяго Бернабеу " от 19 години) отвори вратата за доста значими въпроси за бъдещето на " Реал ".

Цифрите не лъжат

Клишето гласи, че когато цифрите приказват, и боговете мълчат. А сега " Реал " наподобява по този начин като че ли и Бог не може да му помогне. След края на първия дял в шампионата мадридчани са по-близо до зоната на изпадащите (16 точки), в сравнение с до първото място. За последно белите се намираха на толкоз огромна разлика зад " Барселона " в последния сезон на Жозе Моуриньо 2012/13, когато изоставаха от каталунците с 18 точки.

До момента " Реал " изгуби 22 точки поради петте равенства и четирите провали в Ла Лига, а това е повече в сравнение с за предишния шампионски сезон, когато отборът изпусна единствено 21.

Кризата на " Бернабеу ", която е показателна за положението на тима, се добавя и от антирекорд. За първи път от сезон 2006/07 " Реал " не съумя да се разпише в два следващи турнирни дуела вкъщи. От времето на Хуанде Рамос през 2008-/09 " Реал " не беше губил два пъти подред на личния си стадион.

Преди Зидан отпред на белите беше Рафаел Бенитес, чийто интервал беше избран за неуспех. Но даже под неговото управление съставът съумя да събере с пет точки повече след първия дял на шампионата.

Факторът " Роналдо "

Най-добрият футболист в света за последните две години Кристиано Роналдо не е в добра форма, а от това страда целият тим. Португалецът стартира новия сезон притеснително и макар че в Шампионската лига се разписа във всеки мач от груповата фаза (нов връх за турнира), представянето му в Ла Лига е надалеч под упованията.

След 14 мача Роналдо има едвам четири гола, което е надалеч под стандартите, наложени от него. Със същия актив са още Гарет Бейл, Иско и Марко Асенсио. Нито един от тях обаче не е измежду водещите 25 изпълнители на Ла Лига дотук през сезона.

При Роналдо отстъплението е най-голямо, откакто през предишния сезон по това време португалецът имаше 12 попадения.
4 - Cristiano Ronaldo in La Liga 2017/18:
14 games
94 shots
32 shots on target
11.4 xG

4 goals
Imprecise. pic.twitter.com/QwjBMqsoUA
— OptaJean (@OptaJean) January 15, 2018

" Не мисля, че мотивацията на Кристиано може да се разяснява. Той е един от най-великите футболисти, в случай че не и най-великият. Егото му е най-големият му тласък, той желае да печели постоянно. Проблемът е, че годините не простят на никого. Той е на високо равнище доста години, а това се поддържа мъчно ", счита някогашният състезател на " Реал " Хорхе Валдано.

Португалецът имаше няколко травми, а съгласно мнозина упоритостта му да играе във всички мачове се отразява на кондиционното му положение. Но когато " Реал " не играе добре, това въздейства най-вече на Роналдо, тъй като нападателят е привикнал да бележи доста и да се възползва от ситуациите, които основават неговите съотборници.

В последните часове се ускориха изказванията, че португалецът може да напусне " Бернабеу " поради неспазено заричане на президента Флорентино Перес да му предложи нов контракт с по-висока заплата. Португалецът е привързан с клуба до 2021 година, само че се ускоряват информациите, че желае да се завърне в " Манчестър юнайтед ".

Според " Марка " Роналдо е изискал да бъде най-високо платеният футболист в света. Това значи наложително сключване на нов контракт, защото неотдавна Лионел Меси излезе отпред, като преподписа с " Барселона ".

Липсата на нови попълнения

Едно от обясненията за заниженото показване на " Реал " през този сезон е неналичието на качествени нови попълнения в състава на Зидан. И тук още веднъж не може да се каже еднопосочно за какво клубът не влага в укрепване на състава след спечелването на Шампионската лига и купата.

През лятото от " Бернабеу " си потеглиха футболисти, които не бяха съществени фигури при Зидан, само че даваха задоволително ширина на аварийна пейка. Алваро Мората беше продаден на " Челси " за 62 милиона евро, а аварийният десен бек Данило на " Манчестър сити " за 30 милиона евро. Хамес Родригес пък беше пратен чартърен за два сезона в " Байерн " (Мюнхен) с уговорка за непрекъснато откупуване на стойност 35 милиона евро.

В същото време новите бяха 19-годишният бранител Тео Ернандес (купен от " Атлетико " за 30 милиона евро), Дани Себайос (16.5 млн. от " Бетис " ), а юношите Ашраф Хакими и Хесус Вайехо получиха късмет да станат част от първия състав. Нито един от тях обаче не е футболист, който е подготвен да бъде титуляр, а статистиката им го потвърждава. Ернандес е изиграл най-вече минути 713 (средно по 39 на мач), което потвърждава, че всички нови са по-скоро взети за запаси на " Бернабеу ".

Интересно е какво ще направи " Реал " на трансферния пазар през зимата, с цел да реши проблемите си. Спряганите имена са Хари Кейн от " Тотнъм " и Еден Азар от " Челси ". Не е несъмнено обаче дали клубовете на двамата ще са склонни да ги продадат през зимата, когато огромни прехвърляния по този начин или другояче стават рядко.

Решенията на Зидан

Преди осем месеца Зинедин Зидан беше разгласен за талант, откакто накара огромните звезди да играят като тим. Устремът на " Реал " към рекордната 33-а купа в Испания и 12-ия трофей в Шампионската лига беше незабравим, а французинът се утвърди измежду най-големите треньори с осем купи в границите на по-малко от две години.

Качествата на Зидан не трябва да бъдат подлагани под подозрение, откакто след влизането му в специалността няма треньор, който да е спечелил толкоз оценки.

 Всеки различен на мястото на Зидан към този момент щеше да е уволнен.
© Reuters

Всеки различен на мястото на Зидан към този момент щеше да е уволнен.

Какво тогава се обърка? Ако през предишния сезон треньорът на " Реал " взимаше най-правилните решения в точните моменти и печелеше огромните мачове, в този момент му липсва тъкмо това. Срещу " Барселона " да вземем за пример, Зидан изненадващо заложи на Матео Ковачич, който трябваше да работи като личен надзирател на Меси, и се лиши от намиращия се във форма Иско. Крайният резултат беше пагубен – каталунците завоюваха с 3:0.

В тежката обстановка Зидан опита да смъкна напрежението от плещите на играчите си. Той към този момент съобщи, че " Реал " ще мисли за мач за мач, а не генерално за шампионата.

" Пробваме да сме положителни, само че обстановката става все по-лоша с всеки минал ден. Опитваме да извличаме положителното от всичко и считам, че не заслужаваме това, което ни се случва ", сподели Зидан.

Той продължава да разчита сляпо на Тони Кроос и Лука Модрич, макар че през сезона и двамата не демонстрират формата си от последните години. В отбрана обстановката също не е добра, основно поради проблемите на капитана Серхио Рамос.

" Зидан не реагира на проблемите в тима си, не тъй като не ги вижда, а просто тъй като към момента няма нужния опит. През предишния сезон той впечатли с ръководенето на състава, което постоянно е било значима тематика в " Реал ", тъй като тези играчи няма какво да научат механически за играта даже и от Зидан ", означи " Марка " в последния си разбор след загубата от " Виляреал ".

Спасителният кей Шампионска лига

Положението на " Реал " не наподобява тъкмо като път без излаз. Поне за Зидан. Французинът най-вероятно към този момент се задържа на поста си поради постигнатото предишния сезон и поради името си. Той може и да получи опция до края на сезона да вдигне тима на крайници. Този път на спасението минава през нов успех в Шампионската лига – " шампионатът на " Реал ".

В осминафиналите мадридчани ще срещнат ПСЖ, който също има огромни упоритости за триумф в конкуренцията. Преди година обстановката също не изглеждаше цветуща за белите, които изтеглиха тежък чоп във всяка фаза от директните елиминации, където минаха поредно през " Наполи ", " Байерн " и " Атлетико ", с цел да победят безапелационно с 4:1 " Ювентус " във финала.

 Нов успех в Шампионската лига следва да е разумната цел на
© Associated Press

Нов успех в Шампионската лига следва да е разумната цел на " Реал " до края на сезона.

" Реал " постоянно е показвал, че знае по какъв начин да играе в европейските шампионати. Това е заложено в ДНК-то на клуба, още по нашето време. И ние имахме слаби интервали в Ла Лига, само че знаехме какво да вършим в УЕФА, където триумфирахме в две следващи години. След това пристигнаха 90-те, когато " Реал " имаше триумфи и в Шампионската лига ", добави Валдано.

Провал и в Шампионската лига може да донесе разтърсвания в " Реал ". И да сложи началото на нов план. В медиите във Франция и Испания все по-често се твърди, че Перес има концепция за създаване на нов супер тим, в чиято основа да бъде... някогашният нападател на " Барселона " и най-скъп футболист в света Неймар.

Всичко това сигурно въздейства на настроението в тима и най-много на това на Роналдо. Португалецът няколко пъти изпадаше в рецесия поради чувството, че е подценен от последователите или управлението на " Реал ". Този път проблемите в клуба могат да се окажат по-големи и необратими, най-малкото що се отнася до битката за купата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР