Реакцията на Благой Рагин е доста неадекватна. Проблемът е доста

...
Реакцията на Благой Рагин е доста неадекватна. Проблемът е доста
Коментари Харесай

Тежки процедури пречат на стотици хиляди бесарабски българи в Украйна да поискат българско гражданство

Реакцията на Благой Рагин е много несъответстваща. Проблемът е много бездънен, като почнем от това, в какво превърнахме туризма – от страна, привлекателна за междинните, образовани туристи, се превърнахме в страна с най-евтин туризъм – на ниска цена алкохол и секс. Привличаме младежи без никаква просвета. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия Андон Дончев, ръководител на Комисията по политиките за българите в чужбина, разяснявайки абсурда с гневния шведски общ служащ, който изрита камериерка в Слънчев бряг, която има висше икономическо обучение. В Украйна има 350 000 - 500 000 души хора с български генезис, разкри той. Дончев обаче не съумя да изясни за какво толкоз малко хора от тази страна са позволени да аплайват за българско поданство, и за какво им се основават спънки. „ Статистиката е фрапантна. В Молдова процентът е над 45. А в Украйна е единствено 3%. Това е необяснимо, тъй като това е страна с много обтегната конюнктура. За мен е необяснимо толкоз малко хора да демонстрират интерес”, сподели той.

Дончев изясни, че преди години законът бе изменен сякаш, с цел да се улесни кандидатстването. Било е въведено уверение за български генезис, само че на процедура се получава противоположното. За да го получи, кандидатстващият би трябвало да показа избран комплект от документи, които да потвърждават неговия генезис, само че въз основата на тези документи се дава на една институция правото да издава още един спомагателен документ. Това единствено спъва процеса, тъй като въпросните документи се преглеждат от още три институции, изясни депутатът от Воля.

Друг проблем е, че държавната организация за българите в чужбина не разполага с специалисти, които да открият достоверността на документите. При подозрения организацията би трябвало да се обръща към външна компания. А при положение когато няма документи, организацията може да си избира неправителствени организации в избраните страни, които могат да издават документи за генезис, които са годни. Но при тях не е явен процеса на техния избор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР