Реакцията на бизнеса, който ще бъде най-засегнат от предложенитеданъчни промени,

...
Реакцията на бизнеса, който ще бъде най-засегнат от предложенитеданъчни промени,
Коментари Харесай

Бизнесът с остра реакция заради предложените данъчни промени

Реакцията на бизнеса, който ще бъде най-засегнат от препоръчаните данъчни промени , не закъсня. Връщането на Данък добавена стойност до 20% за рестораньорите може да е пагубно , настояват самите те.

„ Въпреки понижената ставка , инфлацията и нарасналите доставни цени, ни карат да подвигаме цените непрекъснато ” , изясни пред NOVAРичард Алибегов , ръководител на Българската асоциация на заведенията.

Затова от сектора са подготвени да стачкуват. „ Абсолютно всичко ще предприемем това да не се случи ”, разяснява още Алибегов.

Идеята за повдигането на таксите за пътища пък разгневи транспортния отрасъл. „ Безогледно повдигане на тол таксите ще докара до инфлация и резултатът ще бъде противоположен . Със сигурност ние поддържаме прибирането на повече средства към бюджета и прехрана на пътищата, само че това би трябвало да стане по верен метод и да не забравяме, че има директен трафик , който сигурно може да бъде обложен с по-високи такси ”, съобщи Николай Рашев отСъюза на интернационалните превозвачи.

По-скъпи такси значи повишаване на всички артикули , безапелационни са превозвачите и желаят разговор с властта.

„ Имаме градивни оферти по какъв начин биха били събрани повече пари в бюджета, без това да пристигна непосредствено от потребителите ”, добави Рашев.

Дефицитът за 2023 година е 6,9% по данни на Министерство на финансите. А съгласно ведомството би трябвало да падне под 3%. За да се случи това, служебната власт предлага няколко стъпки - първата стъпка е еднократен налог „ Свръхпечалба ” за второто полугодие на тази година. Той ще е за всички юридически лица, които дават отговор на критериите за реализиране на свръхпечалба. И още - предложение да скочат акцизите на цигарите, по-конкретно по този начин наречените вейпове.

Край на по-ниското Данък добавена стойност, с изключение на за хляба и брашното, бебешките храни и книгите . Всички останали бизнеси ще се върнат на ставка от 20%.За да се случи това, държавното управление подхваща редица ограничения - през предложение за бюджет за тази година.

„ На съвещание на Министерски съвет се одобри идея за приемане на държавния бюджет. Дефицитът ще бъде 3% “. Това съобщи на брифинг служебният финансов министър Росица Велкова.

„ Ако новите депутати одобряват бюджета в този тип, нямаме риск за еврозоната, в случай че те усилят недостига на бюджета, това значи, че ние бихме влезнали в процедура по свръхдефицит. Това ще докара до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на интернационалните пазари, да се набере размер и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до изтегляне на дълг от Международния валутен фонд “, съобщи още Велкова.

Проектът на Закона за държавния бюджет ще бъде предаден за публично разискване и за прекосяване на координиране и разискване със съвета за тристранно съдействие на 3 април. Така на 26 април ще може да се прегледа от Министерски съвет и да бъде импортиран в Народно събрание, уточни Велкова.

Преди внасянето на концепцията и на сюжета с какво бюджетно салдо да бъде създаден планът на закона, са били извършени неофициални диалози с работодателите и синдикатите.

Бюджетът планува:

- Въвеждане на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 година или т. нар - налог “Свръхпечалба ” , който ще бъде създаден за всички юридически лица, на база на правилата, които са залегнали в регламента.Това е еднократен налог, разясни финансовият министър

- 100% дял от всички обществени предприятия след приспадане на счетоводна загуба;

- нарастване на ТОЛ таксите. Тарифата се трансформира с акт на МС;

- Увеличение на концесионни хонорари с инфлацията;

- Възстановяване на някои от Данък добавена стойност и акцизните ставки , които бяха понижени и изтичат на 1-ви юли. Запазени ще бъдат тези на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще бъде повишен и акциза на електронните цигари - или така наречен вейпове;

- Засилване на фискалния надзор и авансово обвързване да се заявява Данък добавена стойност при рисковите артикули.

“С всички тези ограничения ще може да се обезпечи и подсигурява осъществяване на швейцарското предписание от 1 юли при индексирането на пенсиите, да се подсигурява изплащането на увеличените заплати, като се има поради, че се получи огромна асиметрия в заплащането на бюджетния бранш ", добави финансовият министър.

Предвижда се още нарастване на заплатите в бюджетния бранш с 10%, само че единствено на тези, които не са получили никакво нарастване през 2022 година

И още: При осъществяване на по този начин заложените доходи, възнагражденията в двете приходни организации да бъдат нарастване с 15%, а при осъществяване в границите на стоте % - с 10%.

Това, към което се е обединил служебният кабинет, е предлагането, което ще бъде показано пред новите народни представители. “Ако този план не бъде признат ще влезем в свръхдефицит. Ако дефицитът бъде повишен над 3%, това значи, че би трябвало да има по-висок дълг, няма да отговаряме на критерия за недостига, което би основало проблемност от набиране на ликвидност от интернационалните финансови пазари и загубване на вероятността за влизане в еврозоната ”, предизвести Велкова.

Тя изясни още, че страната не е изправена пред банкрут, в случай че бъде признат бюджета в границите на 3% недостиг.

Целта е с помощта да на ограниченията, заложени в проектобюджета, да се съберат 6 милиарда лева, които да оказват помощ за погашение на обществените разноски в бюджета.
За ограничение на разноските и понижаване на дупката в хазната, министерствата са помолени да орежат разноските си с 10%. В опазването на здравето са подготвени да го създадат.

Ако разноските не се орежат, хипотетично под въпрос може да бъде подложен Валутният ръб. Н е се ли овладее дефицитът, има възможност от утежняване на кредитния рейтинг, което ще отблъсне вложители.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР