Реакция на работодателите в България срещу първоначалния прием на студенти

...
Реакция на работодателите в България срещу първоначалния прием на студенти
Коментари Харесай

Работодатели предлагат да бъде намален приемът в университетите

Реакция на работодателите в България против първичния банкет на студенти във ВУЗ-овете у нас. От Асоциацията на индустриалния капитал оферират броят им да се понижи, с цел да не остават незапълнени места в другите специалности. И дават образци. При близо 39 000 места за образователната 2020-2021 – към 96% от тях са били заети. Две години по-късно – при оповестени над 41 300 места – незаетите места в университетите стават 9%.
 
Според данни на работодателите сериозен недостиг на фрагменти има най-много измежду инженерните експерти, в превоза и в строителството. Затова и оферират квотите в университети да бъдат увеличени тъкмо в тези посоки.

„ Както всички компании, страдаме от дефицит на хора, на пазара на труда се следи липса на работна ръка ”, съобщи Илина Стойкова, управител „ Човешки запаси ” в корабостроително дружество.
 
Иван Данков е от дребното студенти, които съумяват да се осъществят незабавно след завършването си. „ От дребен се вълнувам от инженерните науки и плюс това татко ми цялостен живот е моряк. Изключително е вълнуващо и е предизвикателно. Никога не съм се вълнувал от правото и стопанската система ”, съобщи Иван Данков.

Според статистиката за образователната 2023-2024 местата за студенти с държавна дотация са с над 6000 повече от приключилите приблизително обучение. От Асоциацията на индустриалния капитал у нас упорстват, че броят на откритите места за студенти не би трябвало да е повече от 50 на 100 от общия брой завършващи. 

„ Цялата порочна процедура идва от правилото „ парите следват студента ”. Когато сложим един проект банкет, който е еднакъв на броя на излизащите, на процедура всеки, който няма двойка, влиза в университет ”, съобщи Росица Стелиянова, шеф „ Програми и планове ” към АИКБ. 

В писмена позиция до NOVA от Министерството на образованието показват, че по-големият брой на квотите цели обезпечаването на достъп на всички до висшето обучение. В това число влизат и претендентите за магистърска степен. Част от студентите обаче не утвърждават концепцията на бизнеса за по-малко места в обществените, стопанските и правните науки.

“Държавната поръчка сега, която се приема всяка година в УНСС, са към 2800 студенти, което е извънредно незадоволително, защото кандидат-студентите са близо 6000 ”, съобщи Калоян Стефанов, студент УНСС.

„ Всяка една област, всеки един бизнес се нуждае от тези хора, от тези фрагменти, с цел да може да върви бизнесът обикновено и да усъвършенстват процесите в него ”, съобщи Илиян Чабуклийски, ръководител на Студентския съвет при УНСС.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР