Реактор ВВЕР-1200 на иновативния Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2

...
Реактор ВВЕР-1200 на иновативния Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2
Коментари Харесай

Реактор ВВЕР-1200 от иновативното поколение 3 плюс във втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ бе изведен на минималното контролируемо ниво на мощност


Реактор ВВЕР-1200 на новаторския Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 бе изведен на минимално контролируемо равнище на мощ. Централата е филиал на „ Концерн „ Росенергоатом “, част от енергийното поделение на „ Росатом “, с главен архитект – „ Атоменергопроект “ и главен реализатор – АСЕ.

За пръв път в реактора на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2, работещ с мощ, задоволителна за надзор на верижната реакция, бе закрепен неутронен поток, подобаващ на минималното контролируемо равнище на мощ.

По този метод „ стартира да бие сърцето” на реактор ВВЕР-1200 на третия новаторски енергоблок от потомство „ 3 плюс” в Русия. Първият подобен енергоблок №1 на Нововоронежката АЕЦ 2 бе пуснат в употреба през 2016 година, а вторият – в Ленинградската АЕЦ 2 през 2017 година.

Извеждането на реактора на минимално контролируемо равнище на мощ е една от завършващите интервенции, която дава старт на втората част от тестванията от стадия на физическото пускане на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2, което стартира на 19 февруари тази година, тъкмо по график. Готовността бе доказана от Ростехнадзор, който управлява дейностите на всеки стадий от строителството на обекта.

По този мотив шефът на Нововоронежката АЕЦ Владимир Поваров означи: „ В рамките на откритите периоди екипът ни приготви Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 за постигане на минимално контролируемо равнище на мощ. Безопасното и навреме извеждане на реактора до сериозно положение ни разреши да осъществим качествено и навременно всички планувани задания.”

В близко бъдеще, в границите на програмата за физическо пускане, експертите ще измерят неутронно-физическите характерности на дейната зона на реактора за удостоверение на сходството им с плановите параметри и вярната работа на системата за ръководство и отбрана на реактора.

Тези изследвания ще дадат опция да се уточнят получените при изчисленията неутронно-физически характерности за първото зареждане на реактора с гориво, както и да се удостовери надеждното действие на отбраните, блокировките и цялата система за ядрено-физичен надзор и нуклеарна сигурност на реакторната апаратура.

Едновременно с осъществяването на всички нужни действия за физическото пускане, експертите ще продължат плануваната подготовка за тествания на идващите стадии на пусковите работи – енергийно пускане и въвеждане на енергоблока в опитно-промишлена употреба.

Планира се енергоблокът да бъде въведен в употреба до края на 2019 година Стартирането на реактора ще докара до 27% дял на атомната сила в електрическата мрежа на Централна Русия, което ще предотврати годишно изхвърляне на над 4 милиона тона излъчвания на парникови газове в атмосферата.

В съпоставяне с енергоблоковете от предходното потомство (ВВЕР-1000), новаторският енергоблок от потомство „ 3 плюс “ с реактор ВВЕР-1200 има редица преимущества, които значително покачват неговата сигурност и икономическите му характерности. Той е 20% по-мощен, нужният обслужващ личен състав е сред 30 и 40% по-малко, а плановият период на употреба на реактора е двойно по-дълъг - до 60 години, с опция да бъде удължен с още 20 години.

В момента тази технология е определена от страни като Финландия, Унгария, Бангладеш, Беларус и други Понастоящем интернационалният поръчков портфейл на „ Росатом “ включва 36 енергоблока с ВВЕР в 12 страни.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР