Реактор в японска атомна електроцентрала се изключи автоматично след сигнал

...
Реактор в японска атомна електроцентрала се изключи автоматично след сигнал
Коментари Харесай

Японски ядрен реактор спря след тревога, няма повишаване на радиацията

Реактор в японска атомна електроцентрала се изключи автоматизирано след сигнал за паника , само че не беше открито повишение на радиацията и регулаторните органи обявиха, че проверяват повода, съобщи Агенция Франс Прес.

Реакторът на електроцентралата " Такахама " в централната част на област Фукуи е спрял към 15:20 ч. локално време след тревога, предупреждаваща за бързо понижаване на броя на неутроните, заяви Агенцията за нуклеарно контролиране (NRA).

Агенцията съобщи, че " реакторът се охлажда обикновено " и " няма влияние върху околната среда " , защото не са открити отклонения в равнищата на радиоактивност.

Регионалните управляващи също обявиха, че не е ясно какво е провокирало задействането на алармата.
Реакторът, който е един от четирите в централата в Такахама , стартира още веднъж да работи едвам в края на предходната година след рутинни инспекции.

В Япония има 33 реактора, само че по-малко от една трета от тях са още веднъж в употреба повече от десетилетие след смъртоносното цунами през март 2011 година, което провокира повреда в атомната електроцентрала " Фукушима ".

Не всички работят целогодишно, а страната е мощно подвластна от вноса на изкопаеми горива.

Тъй като Япония е изправена пред най-тежката си енергийна рецесия от десетилетия, през август министър-председателят Фумио Кишида съобщи, че страната би трябвало да обмисли построяването на нуклеарни реактори от последващо потомство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР