Реактор с термоядрен синтез в Китай е успял 17 минути

...
Реактор с термоядрен синтез в Китай е успял 17 минути
Коментари Харесай

"Изкуствено слънце" в Китай направи крачка към енергията на бъдещето

Реактор с термоядрен синтез в Китай е съумял 17 минути да поддържа температура, пет пъти по-висока от тази на Слънцето.

Това известие се появи в държавни мении след задействането на така наречен изкуствено слънце. Според организация " Синхуа " и държавната телевизия CGTN така наречен Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) е достигнал при пробното си стартиране температура от 70 млн. градуса по Целзий.

" Изкуственото слънце ", направило сходен пробив съгласно държавните медии и, е единствено едно от трите сходни китайски уреди и се намира в Анхуей, Източен Китай (другите два са в Чънду и Ухан).

Новината обаче не е в достигнатата температура, а в продължителността. През май EAST работеше при температура 120 млн. градуса, само че в продължение едвам на 101 секунди. Също през май бе доближат пик от 160 млн. градуса (10 пъти колкото Слънцето), само че за 20 секунди. Последният опит е с поддържане на температура от 70 млн. градуса в продължение на 1056 секунди - много по-ниска, само че непрекъсната за толкоз дълъг интервал.

Със обединение, а не с разделяне

Целта на плана е да се сътвори опция за безкрайно произвеждане на чиста сила. Използваният способ - нуклеарен синтез - съставлява обединение на атоми (например на водород и хелий), а не разделяне (като в стандартните атомни централи) при доста висока температура. Така сила.

Имитацията на този развой е цел на доста пробни разработки, само че използването му на процедура остава надалеч. Големият въпрос е по какъв начин освобождаващият няколко пъти повече сила от нуклеарното разделяне термоядрен синтез да се реализира оттатък лабораторни условия.



Успехът на такива планове се счита за ключа към бъдеще с големи ресурси от чиста сила - синтезът, за разлика от деленето, не натрупва боклук.

Работещите за него обаче се сблъскват с два съществени казуса. Първо, поддържането на висока температура (над 100 млн. градуса), и второ, стабилизирането ѝ за дълъг интервал. Има и други - да вземем за пример по какъв начин да се отдели повече сила от погълнатата за задействането на реакцията. В последното бе дребен пробив предишния месец, само че на лабораторно равнище.

" Скорошната интервенция постави солидна научна и пробна основа за ръководството на реактор с термоядрен синтез, " цитира " Синхуа " Гонг Сянзу, откривател от Китайската академия на науките, водил опита.

Проектът се прави оценка на стотици милиарди евро и ще продължи най-малко до юни в пробна фаза. Пекин в същото време гледа няколко десетилетия напред с концепцията да стартира да зарежда по с сила от подобен синтез милиони домове в интервала сред 2040 и 2050 година

Опитите се усилват

Токамак (думата, с която се отбелязват уреди от вида на " слънцето ", идва от съветско редуциране за " тороидальная камера с магнитными катушками " ) е устройство, създаващо и удържащо високотемпературна плазма.

Китай неотдавна разгласи, че е подготвен да да даде техническа поддръжка на различен мегапроект за реактор с нуклеарен синтез в Марсилия.

Всъщност френският опит е най-амбициозният - International Thermonuclear Experimental Reactor () ще е най-големият в света, когато бъде приключен и в него взе участие и Китай. Англия също, само че следва да бъде определено мястото. Съединените щати, Русия, Австралия и Южна Корея също опитват с термоядрения синтез.

Решенията са разнообразни, само че задачата е една и съща: термоядреният синтез, от източник на сила за галактически кораби от научната фантастика, да се трансформира в ключ към бъдещето.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР