Реактивното поведение често е знак, че чувствата ви зависят от

...
Реактивното поведение често е знак, че чувствата ви зависят от
Коментари Харесай

Как реактивното поведение влияе на вашите взаимоотношения

Реактивното държание постоянно е знак, че възприятията ви зависят от външни събития отвън вашето въздействие или надзор. Дали имате добър или неприятен ден зависи напълно от това какво се случва с вас и към вас. Зависи от това какво е времето, какъв е коментарът на шефа ви за последната ви презентация, какво е настроението на колегата ви, когато се приберете у дома, по какъв начин е играл обичаният ви тим и така нататък Казано в резюме, всички тези неща ръководят страстите ви, не вие. А когато вашите дейности се основават на вашите страсти, вие сте в рискова реактивна територия. Всичко, което вършиме, е по виновност на някой различен или на нещо друго, т.е., вие не контролирате живота си.

Това значи, че вие се чувствате зле, когато сътрудникът ви е в неприятно въодушевление, когато детето ви отхвърля да яде това, което сте приготвили за вечеря, когато шефът ви редуцира периодите за плана ви. Всъщност тази ваша реакция идва непосредствено от човешката еволюция: хормоните на напрежението превземат тялото ви, блокират рационалната част на мозъка ви и вие влизате в реактивен режим на битка или полет или в положение, в което сте изцяло неспособни да предприемете каквото и да било.

Вместо това обаче, вие можете да ревизирате дали неприятното въодушевление на колегата ви е обвързвано с вас. Ако е по този начин, да изясните обстановката, а в случай че казусът е другаде – да поговорите с него или просто да му дадете време да се успокои. Вместо да се ядосвате на детето си и да го наказвате, да помислите за по-разумен вид, който да позволи казуса с яденето... Дайте си ясна сметка, че реактивното държание единствено утежнява ситуацията. Когато сте в реактивен режим, можете да превърнете тривиалните неща в съществени рецесии.

Докато държанието на приятеля, колегата, детето и шефа ви е отвън контрола ви, вашите лични мисли, страсти и реакции към тези държания са напълно във вашия надзор. Вие не сте виновни за техните дейности и те не носят отговорност за вашите дейности. Когато поемате отговорност за себе си, държанието ви може да се промени от реактивно към самодейно.

Когато сте в самодеен режим, можете да изберете по какъв начин да мислите за външните събития. Тъй като страстите следват мислите, а дейностите следват страстите, когато избирате по какъв начин да мислите за нещо, вие също по този начин избирате по какъв начин да реагирате на него. Номерът е да употребявате пълноосъзнатостта, с цел да създадете пространство сред външното събитие и вашата реакция към него. Когато сте в сегашния миг и в естетика с тялото си, можете да разпознаете физическите чувства, които съответстват с съответни мисли и страсти, което ще ви даде опция да спрете да реагирате реактивно.

Когато ваш другар ви каже нещо неприятно, чувствате напрежение в мускулите си и подтик да му отговорите, както „ заслужава “, само че вместо това, с цел да предотвратите верижната реакция, дайте си няколко секунди време и се попитайте дали той в действителност желае да ви обиди или вие приемате думите му като засегнатост. За да успокоите страстите, може също да си зададете въпроса дали се идентифицирате с това, което той мисли за вас, след което може умерено да продължите диалога, изяснявайки казуса.

Когато сме самодейни можем, да изберем върху какво да се фокусираме и да се откажем от терзанията си за неща, които не можем да направляваме. Вместо да реагираме реактивно на неприятното въодушевление на колегата си, можем да бъдем самодейни и да му предоставим поддръжката си или просто любящото си наличие.

Източник: Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР