РДФ-гориво, произведено от завода за преработка на отпадъците на София,

...
РДФ-гориво, произведено от завода за преработка на отпадъците на София,
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Твърдо гориво от завода за отпадъци се заравя в депо „Садината“

РДФ-гориво, създадено от завода за преправка на отпадъците на София, се заравя в хранилище „ Садината “. Това е резултатът от 5-месечното ръководство на новото управление на общинското дружество за отнасяне на отпадъците в лицето на Николай Савов, назначен персонално от кмета Васил Терзиев за шеф на 29 ноември предходната година.Заравянето на създаден РДФ, който би трябвало да бъде изгарян в циментовите фабрики, беше документирано при инспекция на място. Това пишат в известие до медиите от ГЕРБ -СДС  в Столичния общински съвет.  Проверката е била инициирана от  общинските съветници от партията Лорита Радева, Анна Стойкова, Георги Георгиев и Антон Хекимян.

На място са участвали и представители на екипа на Васил Терзиев – заместник-кметът по екология Надежда Бобчева и съветници от ръководещата коалиция ПП-ДБ-Спаси София.

„ До края на днешния ден групата на ГЕРБ-СДС ще внесе сигнал за всички открити нередности в Регионалната ревизия по околна среда (РИОСВ) с искане за незабавна инспекция “, оповестяват още предствителите на общинската власт в столицата.

„ С видео и фотоси документирахме заравянето на създаден РДФ в клетка 4 на хранилище „ Садината “. Шефът на завода категорично призна без терзания в отговор на мой въпрос какво виждаме – заравят РДФ в депото. Така от една страна се харчат хиляди левове за произвеждане на РДФ, който се заравя в земята, вместо да се изгаря, а от друга депото се запълва на доста по-бързи обороти. Всички материали ще предадем на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Директорът на завода господин Савов съобщи, че депонират РДФ, с цел да не се натрупа. Отговор на въпроса ни за какво за 4 месеца няма стартирала процедура за оползотворяване на РДФ в циментовите фабрики, няма “, съобщи Георги Георгиев зам.-председател на Столичен общински съвет от ГЕРБ-СДС.

При инспекцията се откри още, че сепарирането на рециклируеми материали от завода е понижено в пъти.

„ В момента по 8 индивида на две смени отделят рециклируемите материали от 1100 т боклук, който постъпва за денонощие. Това значи, че 1 човек преработва 70 хиляди т боклук. Това с изключение на безумство е и евентуална занемареност в изключително огромни размери. По този метод Столична община  губи десетки тонове хартия и пластмаса, които заравя, вместо да отделя и продава “, изясни Георги Георгиев.

„ До предходната година ръчното сепариране на рециклируемите материали се е правило от най-малко 30-33 чиновници на промяна и общо 70 на денонощие “, съобщи Лорита Радева.

„ Бункерите за приемане на битовите боклуци са цялостни на 70%, което в никакъв случай до момента не се е случвало. Това е повода и десетки сметоизвозващи камиони да стоят часове на опашки, с цел да могат да разтоварят “, разяснява ръководителят на групата Антон Хекимян.

В сигнала до Регионална инспекция за опазване на околната среда групата на ГЕРБ-СДС в Столичен общински съвет упорства да бъде открит действителният % на депонирани боклуци в последните 4 месеца и това дали той дава отговор на издаденото комплексното позволение.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР