Развръзка по скандала със системата за случайно разпределение на делата

...
Развръзка по скандала със системата за случайно разпределение на делата
Коментари Харесай

Ето как "Смарт системс" е осигурила пробойни в системата за делата ВИДЕО

Развръзка по абсурда със системата за инцидентно систематизиране на делата в правосъдната система.

БЛИЦ напомня, че по-рано през днешния ден стана ясно, че Висшият правосъден съвет е прекратил контракта с досегашната компания, поддържала системата .

След яростен 9-часов онлайн спор Висш съдебен съвет реши инспекторите да показват обобщение с констатациите си, което да бъде оповестено на уеб страницата на Съвета. Това ще се случи с позволение на прокурора, който проверява пробив в системата.

Одиторите бяха разпитани при закрито съвещание, защото са проверявали конфиденциална информация. А компютърните експерти на самия Висш съдебен съвет не бяха изслушани.

На края на съвещанието представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев оповести част от констатациите – 23 са позволените недостатъци, а през 2016 година е имало 2 опита за нерегламентирано навлизане в системата за инцидентно систематизиране на делата.

Преди 5 години, против 12 000 лв., компанията „ Смарт системс” изготвя система, в която обаче не е направила верификация на притежателя на електронен автограф. Това значи, че няма гаранция, че този, който влиза с електронен автограф, е действителният му притежател.

Източник: Нова телевизия
Одиторите установили още, че всеки с достъп до системата може да трансформира, заличава или трие данни от нея, както и да разпределя каузи, в който и да е завършек на България.

„ Прекратихме контракта за извънгаранционна поддръжка с компанията „ Смарт системс” и приехме решение, с което се разпореди на представляващия Висш съдебен съвет да провежда социална поръчка.

Системата е създадена, тъй че да действа, а сигурността не е била във фокуса на вниманието на разработчика, когато е правена през 2014 г.”, съобщи Боян Магдалинчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР