Развоят на провелите се вчера редовни парламентарни избори определено разбуни

...
Развоят на провелите се вчера редовни парламентарни избори определено разбуни
Коментари Харесай

Емил Соколов пред ФАКТИ: Въпрос на време е БСП да се разпадне

Развоят на провелите се през вчерашния ден постоянни парламентарни избори несъмнено разбуни духовете у нас и направи по този начин, че политически ангажираните хора с неспокойствие да чакат следизборната развръзка.

Преди тя обаче да настъпи, а и преди този момент да забележим напълно окончателните резултати, умерено можем да отчетем няколко обстоятелството. А точно пробива на " ИТН " и " Демократична България ", ерозията на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, тоталния провал на Българска социалистическа партия и очертаващата се липса на националпопулисти в идващия парламент.

Предвид посочените неща, от ФАКТИ поканихме на диалог Емил Соколов, асистент-преподавател в университета в Екзитър, който е един от най-хубавите анализатори на политическите процеси у нас.

- Г-н Соколов, изборни резултати в очертаващата се посока ли очаквахте или нещо доста Ви изненада?

- Голямата изненада за мен беше сривът на Българска социалистическа партия. Очаквах, че резултатите сред тях и „ Има Такъв Народ “ може да са близки, само че не допусках, че на тези избори ще забележим края на Българска социалистическа партия. Точно това се случи, в случай че някой още се съмнява. Българска социалистическа партия беше в рецесия от години. Постоянни чистки, инициирани от Корнелия Нинова, неспособност да се откъсне от имиджа на соцносталгична, русофилска и даже съветофилска партия, и протести в част от локалните структури. София, да вземем за пример. Това бяха единствено някои от проблемите. Корнелия Нинова не разбра, че с гласовете на села и паланки може да стане водач на Българска социалистическа партия, само че не може да бие Борисов. Оказа се, че и Слави не може да бие. Тези партизански тактики и игри на дребно бяха несъответствуваща тактика. Сега остава единствено да си подаде оставката, а упадъкът на Българска социалистическа партия ще разреши на политическата сцена да се появи съвременна и проевропейска левица.

- Снощи министър председателят Борисов предложи мир на съперниците си и да се " сложат " специалистите. Възможно ли е съгласно Вас да се сформира някакъв експертен кабинет от партиите, които са сигурни за мястото си в 45-ия Парламент?

- На доктрина е допустимо, а на процедура би било рухване във към този момент последния капан на Борисов. Първо, Борисов няма никаква интернационална поддръжка. Това, което сподели през вчерашния ден, по какъв начин в Европа му вярвали, са нелепости. Вярваше му Меркел, която си отива. Съединени американски щати от дълго време смъкнаха доверието си от него. Последният отчет на Съединени американски щати по отношение на правата на индивида в България го демонстрира. Второ, Борисов няма никаква, но никаква експертиза. Той няма какво да предложи повече. Това държавно управление на ГЕРБ беше върхът на некомпетентността и неефективността. Вчерашното му изявление беше безразсъден опит да убеди някой от новите играчи да поделят едни 50 милиарда евро до декември и той след това да се отдръпна умерено.

„ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън “ няма да одобряват сходно нещо. Смятам, че Слави Трифонов също ще откаже. Той в действителност е първа политическа мощ. От Борисов го разделят единствено няколко %. Докато Борисов няма никаква вероятност да ръководи още веднъж и да е министър председател, Трифонов може да опита да сплоти до момента извънпарламентарната, а към този момент и парламентарна съпротива към себе си. Това е посоката, в която ще се работи.

Най-вероятен вид е програмно държавно управление сред обединенията на Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова. То ще има една цел – промени в Изборния кодекс и осъществяване на почтени избори, където следеният и платен избор ще е редуциран до най-малко. Българска социалистическа партия, в опит да подсигурява оцеляването си, ще се опита да се престори на достоверна съпротива и като нищо ще поддържа такова държавно управление за няколко месеца. Вероятно на президентските избори още веднъж ще избираме и парламент.

- С експертен кабинет Борисов може единствено да завоюва време и сякаш нищо друго?

- Борисов се пробва да изконсумира опозицията. Така направи с Реформаторския блок и Обединените патриоти, когато се коалира с тях. Сега желае да направи същото. Да раздроби и деморализира новите партии в Народното събрание, с цел да се задържи на власт. Прозрачен е. Това към този момент сме го виждали и няма да проработи.

- На пръв прочит, има ли капацитет феноменът " ИТН " да бъде резистентен политически план?

- „ ИТН “ има много капацитет. Това е партията на младежите съгласно социологическите прочувания след изборите. Слави натъртва на популизъм, подсилен с твърд национализъм и на места леви хрумвания и линии. Така премаза Българска социалистическа партия, която на фона на него наподобява като нещо от друга ера. Партията на Тодор Живков се оказа, че няма късмет против партията на шоумена Трифонов. Голяма част от политолозите и анализаторите позволиха грешката да мислят, че Трифонов не води акция. Той не водеше класическа акция, само че въпреки всичко имаше такава. Отказът от спор, мистиката, непоявяването по малките екрани, гневът – всичко това е типично за Трифонов. Кампанията му беше характерна и пригодена към личността му. Съвпадна съвършено с облика му на бунтовник и неприятно момче. Достатъчно му беше да направи един концерт, с цел да активизира електората си, и той го направи.

Трифонов е в ефир от 20 години. Той е household name, както споделят на Запад. Слави това, Слави това, всички приказват за него като че ли го познават. Не му би трябвало идеология, когато може да играе с страстите на хората. В композиция със мощното му наличие във Facebook, видяхме резултатите – 2-ра политическа мощ. Сега обаче идва същинският тест за „ Има Такъв Народ “. Това е лидерски план. И като всеки подобен ще би трябвало желязна дисциплинираност. Не е ясно дали Слави Трифонов е в кондиция да се оправи с тази нелека задача. По време на акцията видяхме по какъв начин няколко от регионалните му координатори напуснаха локалните структури. Някои написаха и гневни писма за това по какъв начин в партията няма бистрота.

Предстои да забележим дали са съумели да стегнат редиците или не. Не би трябвало да забравяме обаче, че Слави разчита на огромен екип от сценаристи, които не е изключено да поемат юздите вместо него. Нищо чудно, той да е единствено лицето на партията. Стига, несъмнено, да не е заслон на Движение за права и свободи, целящ да обезпечи на ГЕРБ още един мандат. Това ще обезсмисли всичко казано дотук. Преди да разясняваме тази догадка обаче би трябвало да изчакаме президентът да стартира да връчва мандати за сформиране на държавно управление на политическите сили. Тогава ще можем да кажем сигурно каква е мотивацията на Слави Трифонов.

- Очаквате ли в Българска социалистическа партия да има оставки, с оглед очертаващия се доста слаб резултат, както и осъзнаване, че до момента в който не се трансфорат в съвременна лява партия пътят им ще е единствено надолу?

- Ако Корнелия Нинова не желае да съсипе дефинитивно Българска социалистическа партия, ще подаде оставка през днешния ден (б.р. към този момент отхвърли да я подаде). Не считам обаче, че това ще помогне доста. Българска социалистическа партия няма по какъв начин да се трансформира в съвременна лява партия. Мисля, че изтърваха момента да преоткрият себе си. Корнелия Нинова много се постара да върне соцносталгията на респект, което не докара до повече поддръжка, а тъкмо противоположното. Въпрос на време е Българска социалистическа партия да се разпадне.

- " Демократична България " също изненада с представянето си. Към момента водят на Движение за права и свободи. Дали са узрели да надградят представянето си?

- Ако съдим по последните месеци, дават поръчка, че са узрели. „ Демократична България “ израсна доста през тази акция. Сега някой ще каже, че не са създали задоволително и този път. Да, постоянно може повече. Гражданите са прави да изискват и да желаят максимума. Но каквото и да приказваме, този път имаше ясно обръщение – България може доста повече. Ако почистим правосъдната система и прокуратурата, те ще изчистят всичко останало.

Това е повода да се показват толкоз мощно. „ Демократична България “, също като „ ИТН “, има доста поле за развиване. Докато партията на Слави измести Българска социалистическа партия от пространството център-ляво, демократите имат опцията да разбият претенциите на ГЕРБ, че са дясна партия, каквато те сигурно не са. Обединението написа една добра стратегия, която в някои браншове - като правосъдна промяна и цифровизация, е изключително мощна и истинска.

Още повече, в листите на „ Демократична България “ можем да открием в действителност опитни политици и потвърдени експерти като Мартин Димитров и Петър Славов. Най-големият запас на „ Демократична България “ са хората – претендентите и членовете им, само че и общността, която седи зад тях. Хубава, неприятна, демократичната общественост беше тази, която поведе борбата против ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те са тези, които зададоха тона за това по какъв начин би трябвало да се приказва за зависимостите на Борисов, Доган и Пеевски.

В София реализираха впечатляващ резултат – първи са. Сега е време да извърнат взор към по-малките градове и провинцията. Там борбата освен, че не е почнала, ами тук-там даже не знаят, че има такава. От това до каква степен ще съумеят по тези места, зависи бъдещето им показване.

- Нови парламентарни избори ще отслабят ли още повече партиите на статуквото - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи?

- Ако бъде изменен Изборният кодекс, със несъмнено ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще се показват по-зле от на последващи избори. При Движение за права и свободи се следи ерозия в поддръжката на база етнос и вяра. Твърде доста стартира да им проличава, че са корпоративна и олигархична конструкция, която паразитира на гърба на елементарния жител. Същото може да бъде казано и за ГЕРБ, и за Българска социалистическа партия. Ако опозицията има смелостта да отиде на избори в границите на идващите шест месеца, ще настъпят структурни промени в българската политика. Сега статуквото е в оттегляне, само че това не е задоволително. Трябва да бъдат дефинитивно победени, с цел да си върнем контрола над страната.

- С оглед очертаващия се резултат, има ли съображение съзнателните български жители да се надяват, че съдържателната смяна у нас е в ход?

- Положена беше първата копка, само че пътят ще е дълъг. Гражданите би трябвало да се въоръжат с самообладание. Качествената и същинска смяна лишава време. Ако бързаме прекалено много, отново рискуваме да ни „ оправят “. От нас зависи да зададем вярно движение и да не чакаме чудеса за една нощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР