Разводът най-често представлява кардинална и травмираща промяна в света на

...
Разводът най-често представлява кардинална и травмираща промяна в света на
Коментари Харесай

Как да предпазим децата от най-тежката ситуация в едно семейство

Разводът най-често съставлява съществена и травматична смяна в света на детето. От негова позиция това е загуба на фамилията.
Когато научат новината, доста от децата изпитват горест, яд, тревога и им е мъчно да си показват по какъв начин тъкмо ще се промени животът им. Възрастта на детето, когато родителите се разделят, също оказва въздействие върху неговото отреагирване и по какъв начин то схваща новата фамилна конструкция.
Ето по какъв начин децата схващат съгласно възрастта си и по какъв начин можем да им помогнем да одобряват смяната...

Раждане до 18 месеца

От най-ранно детство бебетата усещат измененията в дома, както и сред родителите си, само че не могат да схванат аргументите за спора. Ако напрежението се задържи, бебето може да стане раздразнително, обезпокоително, прилепващо се към непознати и търсещо в допълнение поддръжка. Също по този начин е допустимо да се забави физическото му развиване или даже да регресира.

Бебетата се нуждаят от предсказуемост и се успокояват от познатото. За това оказва помощ поддържането на естествената ежедневна рутина, изключително във връзка с съня и храненето. Могат да бъдат мобилизирани другари и родственици да оказват помощ, с цел да може да е свежа майката, когато бебето е будно.

18 месеца до 3 години

В тази възраст, главните връзки на детето са с родителите и по тази причина смяната е сложна за приемане и схващане. Допълнителна компликация се основава от това, че в тази възраст децата може да имат вяра, че те са повода за раздялата. Те може да плачат, да търсят повече внимание от нормално, да стартират да си смучат пръста, да не употребяват гърнето, да развият боязън от занемаряване и проблеми със съня.

Освен обезпечаването на рутина, оказва помощ да се поговори с детето за неговите чувства, мисли и усеща (според възрастта) и да бъде решително, че то не е причина за раздялата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР