Развлекателният блогър се беше редил на опашка в студа заедно

...
Развлекателният блогър се беше редил на опашка в студа заедно
Коментари Харесай

Младите хора и жените се пребориха за връщането на Полша в европе...

Развлекателният блогър се беше редил на опашка в студа дружно със стотици други хора в продължение на шест часа, дълго откакто изборните секции трябваше да приключат.

 

Огромната опашка се трансформира в знак на огромната ангажираност с парламентарните избори в Полша, на които рекордно високата изборна интензивност от над 74% смъкна дясната партия " Право и правдивост " (ПиС) от власт.

 

" Хората ни дадоха одеяла, топъл чай, бисквити. Гостоприемството на жителите в този регион беше необикновено! " - споделя 26-годишният юноша за дългото си очакване, с цел да гласоподава.

 

В един миг група дами стартира да пее. В различен миг локална пицария достави купища безвъзмездна храна. На идващия ден компанията е толкоз затрупана с дарения от признателни поляци, че стартира да пренасочва парите за щедрост.

 

Шимон нито един път не си намерения да се откаже и да се прибере вкъщи.

 

" Ние градим бъдещето си и мисля, че доста младежи схванаха това ", споделя блогърът от Вроцлав.

 

Той не искаше да разкрие за кого е дал своя вот, само че беше " удовлетворен от метода, по който се получиха нещата ".

 

" Опашката беше дълга и мъчителна, тъй като беше доста студено. Но хората го направиха готино прекарване ".

 

Последната бюлетина в изборна секция 148 беше пусната от Михал Витенбек, който разгласява фотография на часовника си в обществените мрежи, с цел да означи момента.

Часът беше 02:41.

 

Младежите гласоподават за смяна

Социологическите изследвания демонстрират, че в неделя са дали своят вот 68,8% от гласоподавателите на възраст под 29 години, което е забележителен скок по отношение на 46,4% на последните парламентарни избори през 2019 година

 

Този път гласоподаваха повече младежи, в сравнение с хората над 60 години, което също е извънредно извънредно.

 

Много от тях са дали своят вот за смяна.

 

Пример за това е Вроцлав. Там опозиционната Гражданска коалиция завоюва 43,6 %. ПиС получи едвам 5,9 %.

 

Основните партии не обърнаха изключително внимание на младежкия избор по време на извънредно отрицателната предизборна акция. Вместо това държавното управление твърдеше, че Гражданската коалиция ще донесе безпорядък, в това число неограничена миграция, и наричаше нейния водач Доналд Туск марионетка на Европа.

 

Г-н Туск също мина в офанзива, представяйки ПиС и нейния водач Ярослав Качински като опасност за самата народна власт. Това обръщение се хареса повече на по-младите гласоподаватели.

 

По-младите гласоподаватели изиграха основна роля за загубата на болшинството на ПиС в Народното събрание

 

В деня на преброяването на бюлетините студентите пред библиотеката на Варшавския университет бяха залепени за телефоните си и сред лекциите нервно ревизираха за настояща информация за изборния резултат.

 

Марта " се разплака от неспокойствие ", когато в неделя вечерта беше оповестен първият екзитпол, съгласно който ПиС е изгубила болшинството си в Народното събрание и е малко евентуално да сформира държавно управление.

Роуз е " обзета от наслада ", като дефинира първите избори, на които е гласувала, като решаващи " или за запазването на демокрацията, или за сбогуването с нея ".

Друга участничка, Марта, споделя, че родителите ѝ са възнамерявали да гласоподават за ПиС, само че тя ги е разубедила.

" Искам да остана в Европейски Съюз и желая да имам бъдеще в тази страна. Това е толкоз просто ", изясни тя.

Правителството на ПиС е в спор с Брюксел по въпросите на върховенството на закона, правата на ЛГБТ и миграцията, наред с други въпроси. Очаква се Доналд Туск, някогашен ръководител на Европейския съвет, да способства за по-конструктивни връзки.

Интелигентно гласоподаване

Високата изборна интензивност, в това число в изборните секции в чужбина, е единствено един от признаците за това какъв брой ангажирани са поляците с тези избори.

Бяха положени и целенасочени старания, с цел да се подсигурява, че всяка бюлетина, подадена за опозицията, ще бъде зачетена.

Онлайн акцията #WarsawTrip призоваваше хората да реалокират регистрацията си отвън огромните градове като Варшава, с цел да придадат по-голяма тежест на гласа си в комплицираната полска изборна система.

Активистите създадоха карти, показващи на хората най-хубавите места, където да отидат: по-малки градове, където конкуренцията е близка и където на един глас се падат съразмерно повече депутати, в сравнение с във Варшава.

 

" Ако желаете да отнемете мандата на ПиС, напуснете огромния град ", гласеше характерен пост в обществените мрежи, който уверяваше хората, че сходно стратегическо гласоподаване е изцяло законно.

В един от изборните региони покрай Варшава акцията сподели, че Гражданската коалиция печели малко повече гласове от ПиС. През 2019 година резултатът беше 41%-29% в интерес на ПиС.

Известни персони също всеобщо се включиха в обществените мрежи, като призоваваха хората просто да излязат и да вземат участие.

Идеята, че тези избори са финален късмет да се спре едно популистко държавно управление да отвърне Полша от Европейски Съюз и някои от главните му полезности, беше главен претекст.

 

" Не ни проваляйте "

Това беше шансът да се даде на дамите по-голяма дума в полската политика, изключително откакто съвсем цялостната възбрана на абортите провокира големи улични митинги през 2020 година

" Жените в тази страна мълчаха прекомерно дълго ", сподели Анна Пиета, която оказа помощ за организирането на акция в обществените медии.

ПиС има доста поддръжници дами, значително с помощта на великодушната си стратегия за обществени разноски, в това число детски надбавки.

Но групата на Анна, Wschod, осъзна, че доста евентуални поддръжници на опозицията не са решили преди изборите.

Затова те сътвориха видеоклип, в който се изобразяват дами със междинен пръст на устните, на фона на саундтрак от полски политици мъже, които подценяват или наскърбяват дамите, съставляващи 52% от полското население.

" Посланието беше: използвайте гласа си. Отидете и гласувайте ", изяснява Анна.

Анна Пиета споделя, че в този момент политиците би трябвало да изпълнят мандата си. " Ние ги поставихме там. Сега е време да се показват ".

В последна сметка изборната интензивност измежду дамите беше малко по-висока от тази на мъжете.

 

Президентът на Полша може да изиска от ПиС, като единствената партия, спечелила най-вече гласове, да се опита да сформира държавно управление. Без значими съдружници в Народното събрание това наподобява невероятно.

 

Затова опозиционните партии към този момент вършат своите проекти.

 

След като бъде формирано ново държавно управление, абортите са един от горещите въпроси, с които те ще би трябвало да се оправят.

 

 

" Не го проваляйте
Това беше шансът да се даде на дамите по-голяма дума в полската политика, изключително откакто съвсем цялостната възбрана на абортите провокира големи улични митинги през 2020 година

" Жените в тази страна мълчаха прекомерно дълго ", сподели Анна Пиета, която оказа помощ за организирането на акция в обществените медии.

ПиС има доста поддръжници дами, значително с помощта на великодушната си стратегия за обществени разноски, в това число детски надбавки.

Но групата на Анна, Wschod, осъзна, че доста евентуални поддръжници на опозицията не са решили преди изборите.

Затова те сътвориха видеоклип, в който се изобразяват дами със междинен пръст на устните, на фона на саундтрак от полски политици мъже, които подценяват или наскърбяват дамите, съставляващи 52 % от полското население.

" Посланието беше: използвайте гласа си. Отидете и гласувайте ", изяснява Анна.

 

Гражданската коалиция и Лявата партия дадоха обещание спиране на бременността по избор до 12 седмици, като по този метод анулираха строгите ограничавания, въведени от социално-консервативното държавно управление на ПиС.

" Те получиха мандат от обществото, което желае това, тъй че не знам какво друго има да се разисква ", сподели Анна, отхвърляйки концепцията, че промяната на закона за абортите ще бъде сложна.

" Ние ги поставихме там. Сега е време да извършват ".

" Не се проваляйте ".

 

 

Публикация на, с създател Сара Рейнсфорд. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР