Развиващите се страни в Европа може да остареят, преди да

...
Развиващите се страни в Европа може да остареят, преди да
Коментари Харесай

Източна Европа може да остарее, преди да забогатее

Развиващите се страни в Европа може да остареят, преди да забогатеят. Отрицателната раждаемост и огромната емиграция допускат, че хората гласоподават с краката си (напускат страните си в търсене на по-добър живот, б.р.) против относителна политическа и икономическа застоялост. Това написа в коментар за Financial Times Беата Яворчик, основен икономист на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).
Политиците имат избор сред краткотрайни популистки корекции и смели промени в ръководството. Изборът им има значение. Последният отчет на Европейска банка за възстановяване и развитие за прехода демонстрира, че по-доброто ръководство се трансформира непосредствено във усещане за благоденствие, понижава желанията за емиграция и е причина за управителен от нововъведенията напредък.
След разпадането на комунизма през 1989 година страните от Централна и Източна Европа се радваха на две десетилетия на бърз стопански напредък и развиване, подбуден от смели промени и развой на присъединение към Европейски Съюз. Реформите забавиха движение, откакто страните се причислиха към блока, а някои страни даже заличиха част от по-ранния си прогрес. Някои популистки водачи оповестиха " нелибералната народна власт " за модел за бъдещето на Европа.
Един взор върху демографските и икономическите вероятности на района демонстрира дефекти в сходна визия. Организация на обединените нации предвижда, че популацията на страните от Централна и Източна Европа ще намалее бързо през идващите две до три десетилетия.
Коефициентът им на възрастова взаимозависимост – броят на хората над 65 години като дял от хората в трудоспособна възраст – ще доближи равнища, сравними с тези на развитите европейски стопански системи. Но техният БВП на глава от популацията ще продължи да изостава доста.
Емиграцията е изключително проблематична за икономическия напредък заради структурата си. Обикновено младите, по-предприемчиви и по-добре образовани са по-склонни да изоставен своите страни в търсене на по-висок витален стандарт и по-добро качество на живот.
Тъй като работната мощ се свива и тези, които остават, са приблизително по-стари, желанията и потребностите на обществото се трансформират. С увеличението на каузи на държавния бюджет, обособен за обществени грижи, има по-малко запаси за обучение и нововъведения.
Какво е нужно, с цел да останат хората в страните си, да имат работа и да живеят по-добре, прочетете в Expert.bg .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР