Развиващите се страни ще бъдат най-засегнати от очаквания спад на

...
Развиващите се страни ще бъдат най-засегнати от очаквания спад на
Коментари Харесай

Коронакризата ще свие с 40% международните инвестиции

Развиващите се страни ще бъдат най-засегнати от упования спад на интернационалните вложения с 40 % тази година поради рецесията с ковид. Това сочи публикувана във вторник прогноза на Организация на обединените нации, представена от ДПА.

Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (ЮНКТАД - UNCTAD) в Женева чака директните задгранични вложения да спаднат под 1 трилион $ за първи път от 2005 година по отношение на 1.54 трилиона $ предходната година. Очакванията са, че вложенията ще намалеят с още 5 до 10 % следващата година, преди да стартират да се възвръщат през 2022 година.

Развиващите се страни най-вероятно ще отчетат максимален спад на директните задгранични вложения, защото имат податливост да разчитат на пари от чужбина за производството и добива на първични материали, показва капиталовият специалист от ЮНКТАД Джеймс Зан.

Най-големите 5000 интернационалните компании в света, които съставляват по-голямата част от международните задгранични вложения, намалиха упованията си за облагата тази година приблизително с 40 %.

През първите месеци на 2020 година ЮНКТАД регистрира спад от 50 % на годишна основа на трансграничните сливания и придобивания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР