Развитието на заплатите в много източноевропейски страни изостава значително от

...
Развитието на заплатите в много източноевропейски страни изостава значително от
Коментари Харесай

Българите и румънците ще спрат да емигрират, когато им вдигнат заплатите

Развитието на заплатите в доста източноевропейски страни изостава доста от икономическия напредък. Трудовата емиграция ще продължи да бъде проблем за България и Румъния, където възнагражденията са най-ниски, написа австрийският " Винер цайтунг ", представен от " Дойче веле ".

Преди присъединението на източноевропейските страни към Европейски Съюз упованията бяха огромни: смяташе се, че то ще докара до равнене на темповете на произвеждане и на възнагражденията и до увеличение на общото богатство на страните от Европейски Съюз, написа австрийският " Винер цайтунг " (ВЦ). Изследване на виенския Институт за интернационалните стопански съпоставения (ИМИС) демонстрира обаче друго: че в осем страни от Централна и Източна Европа - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словения и Словакия - този развой на равнене на икономическите и обществените индикатори протича по-бавно и не на всички места еднообразно, показва изданието.

Докато българите и румънците ще продължат да търсят работа в чужбина, страни като Чехия или Унгария още до 2020 година ще бъдат страни, които притеглят работна ръка. Наред с икономическия напредък и ниската безработица доста влияние върху миграционните процеси оказва също и политиката на приходите, сочи изследването, представено от ВЦ.

Емиграцията стартира да спада

През 2017 година икономическият напредък в осемте страни е бил сред 2.8% от Брутният вътрешен продукт в Хърватия и 6.9 на 100 в Румъния. Икономистът Марио Холцнер от Виенския институт счита, че зенитът към този момент е доближат, въпреки че до 2020 година растежът ще продължи да се движи сред 3 и 4 % от Брутният вътрешен продукт на страните.

Вследствие на това ситуацията на трудовия пазар в тях се е подобрило, а безработицата мощно е намаляла. Главно в Чехия, където съгласно Евростат безработицата през 2016 е била 2.4 на 100, може към този момент да се приказва за реализиране на цялостна трудова претовареност. " Чехия за благополучие е ситуирана в най-западната част на района, тя е мощно обвързана с немската верига за основаване на добавена стойност в бранша на автомобилостроенето. От изселническа тя последователно се трансформира в преселническа страна ", показва Холцнер.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР