Развитието на третата вълна от епидемията доминира новинарския поток и

...
Развитието на третата вълна от епидемията доминира новинарския поток и
Коментари Харесай

Вечерни новини: Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на май, ЕС одобри и ваксината на Johnson & Johnson

Развитието на третата вълна от епидемията господства новинарския поток и през днешния ден, като множеството вести не са оптимистични. Смъртността от коронавирус внезапно скача, а индикаторите за разпространяването на заболяването към този момент са близки до стойностите от ноември, когато здравната система не устоя. Засега обаче ограничаващи ограничения на национално равнище няма да има, оповестиха от Националния действен щаб, тъй като " обществото не е готово за цялостно затваряне ".

Днес започнаха и имунизациите на хората, записали се в електронния портал. На обособени места хората оповестяват за проблеми - графикът не е синхронизиран с този за слагането на вторите дози на към този момент имунизираните с първа доза, а другаде ваксини изобщо нямаше.

Откъм Люксембург пристигна доста явен сигнал, за проблемите с правораздаването в България. Съдът на Европейски Съюз реши, че Европейска заповед за арест се издава от България по метод, който опонира на европейските закони - единствено от прокуратурата без правосъден надзор. Сега издадените в България заповеди може да не се признават в другите страни. Бившият хазартен необут Васил Божков се зарадва, че поради това скоро ще се върне в България, само че това решение по-скоро няма да му помогне.

" Топлофикация София " пък заяви, че през февруари е произвела с 3.7% по-малко топлинна сила, което безусловно значи, че софиянци би следвало да получат по-малки сметките за ток. Дали ще е по този начин - ще стане ясно единствено след седмица.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯМярката 60/40 ще бъде удължена до края на май
Мярката за компенсиране на заплатите на чиновниците, известна като 60/40, да бъде удължена до 31 май. Това следва да обсъдят обществените сътрудници - страна, бизнес и синдикати, в понеделник на съвещание на Съвета за тристранно съдействие. От отчет на обществения министър Деница Сачева излиза наяве, че поддръжката за бизнеса ще продължи и след март 2021 година За погашение на средства ще могат да аплайват работодатели, потвърдили спад на приходите от продажби през месеца, предшестващ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20% по отношение на усреднените доходи за 2019 година По последни данни на Национален осигурителен институт, откъдето минава финансирането, към 2 февруари по мярката са изплатени общо над 870 млн. лева на 12 000 работодатели за над 265 000 служащи и чиновници. Очакват се и промени в другите ограничения на общественото министерство като тази за служащите в неплатен отпуск.
Европейски Съюз утвърди четвърта ваксина против ковид - на Johnson & Johnson
Европейската организация по медикаментите (ЕМА) утвърди през днешния ден и имунизацията срещу COVID-19 на Janssen, фармацевтичното отделение на Johnson & Johnson. Днес официално се чака и позволение и от страна на Европейска комисия, след което имунизацията ще е четвъртият препарат, утвърден в границите на Европейски Съюз. Комитетът за хуманна медицина счита, че имунизацията е безвредна и може да се употребява от всички над 18 година Тя е векторна, основана на аденовирус, сходно на тази на AstraZeneca. Показаната успеваемост за предотвратяване от каквито и да е признаци е към 66%, малко по-ниска от тази на РНК имунизациите, само че преимуществото е, че от нея е задоволителна една доза. Договорът сред Европейска комисия и компанията е за 200 млн. дози тази година. Първите доставки се чакат през април. Преди два дни обаче компанията предизвести, че може да има компликации да извърши напълно доставката от 55 млн. дози за Европейски Съюз през второто тримесечие. От тази ваксина България е поръчала общо 2 млн. дози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР