Развитието на текстилната промишленост се отрази върху динамиката на износа,

...
Развитието на текстилната промишленост се отрази върху динамиката на износа,
Коментари Харесай

Текстилната промишленост формира 8% от общия износ на страната

Развитието на текстилната индустрия се отрази върху динамичността на износа, като през 2017 година браншът образува 8% от общия експорт на страната, и е в размер на 2,06 милиарда евро. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на формалното разкриване на Първото интернационално ревю за текстил, облекло и мода „ ТексТейлърЕкспо “, което се организира под патронажа на Министерството на стопанската система.

Заместник-министър Борисов посочи, че текстилната индустрия основава към 11.5% от добавената стойност в промишлеността. „ Браншът обезпечава претовареност на към 100 хиляди души, което е 19% от заетите в индустрията. В производството на текстил и облекло работят към 5 000 компании, а показателят на оборота в бранша се усилва приблизително с към 2%. ”, разясни Борисов.

Икономическият заместник-министър акцентира, че иновационното показване на бранша е от основно значение за повишението на конкурентоспособността на българската текстилна индустрия и навлизането й на нови пазари. По думите му в бранша за последните 10 години се регистрира растеж на продуктивността на труда от 10%. „ За да се резервира и увеличи растежа в бранша е значимо да се работи върху повишение на квалификацията на заетите и привличане на младежи в текстилната индустрия ”, съобщи Борисов. Той добави, че за последната година заплатите в бранша са се повишили с 15%, за което изрече благодарност на работодателите.

Заместник-министър Борисов разясни, че до края на 2018 година следва оповестяването на процедура „ Подобряване на индустриалния потенциал в дребни и междинни предприятия “. Той добави, че секторите C13 „ Производство на текстил и произведения от текстил, без облекло “ и С14 „ Производство на облекло “ са изведени като предпочитани в Националната тактиката за поощряване на МСП в България и надлежно попадат измежду допустимите по процедурата. „ Бюджетът на процедурата е 75 млн. евро, като гарантовото финансиране на един план е планувано да варира от 100 хиляди лв., като до 500 хиляди за микро предприятия, до 750 хиляди лв. за дребни и до 1 млн. лева за междинни ”, разясни Борисов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР