Развитието на столичния район Триадица е задача номер едно за

...
Развитието на столичния район Триадица е задача номер едно за
Коментари Харесай

Кметът на Триадица: Какво стана и какво ще стане в Стрелбище, Иван Вазов, Манастирски ливади

Развитието на столичния регион " Триадица " е задача номер едно за новия кмет - Димитър Божилов. Той пристигна на поста през късната есен на 2019 година и заявява своите цели в особено изявление за Actualno.com. Какъв е напредъкът за малко повече от половин година - научете в идващите редове, показани от БГНЕС.
Разкриват се паркоместа в " Стрелбище " и " Иван Вазов "
" В " Стрелбище " това лято ще премахнем 40 противозаконни гаражни кафези и на тяхно място ще разчертаем 80 паркоместа, които ще могат да се употребяват гратис ", разгласи Божилов.
Той уточни, че противозаконните гаражни кафези се намират върху общински терени, които са отредени за паркиране и се намират в частта, която гледа към " Гоце Делчев ".
" Премахването на гаражните кафези няма да ни коства нищо. Там няма за какво да чакаме периоди. Слагаме съобщение и след 7 дни може да ги вдигнем ", изяснява кметът и прави паралел с излезлите от приложимост коли, които са доста в региона, само че за което махане процедурата лишава по 2 години, заради което всяка година съумяват да вдигнат по 100.
На ул. " Дедеагач ", наоколо до оградения от НИКМИ терен, също ще бъде оголен публичен паркинг. Той ще стане факт най-късно другия месец. В момента теренът се разчиства и следва да засипан с трошляк.
Попитан за проблема с придвижването по ул. " Дедагач " към ул. " Мила татковина ", той посочи, че на 3 юли има съвещание по делото и се надява да завърши този проблем, с цел да може къщата, която се намира в трасето на улицата, да бъде съборена и оттова да мине пътят към " Първан Тошев ".
Божилов напомни, че са били демонтирани и трите бариери към Първа капиталова банка и сега там е отворено придвижването. Остава незнайното в коя посока да бъде еднопосочното придвижване по " Първан Тошев " и " Енос ", защото хората не са се съгласили с предлагането на общината. За това ще бъде направено ново дописване, което да откри финалните настроения и претенции на жителите.
Димитър Божилов прибавя, че кв. " Иван Вазов " ще бъде включен в обсега на " зелената зона ", само че против това хората са поискали да бъдат построени общински паркинги. Районната администрация към този момент ги е набелязала.
" Едното място се намира на бул. " Витоша " и " Янко Забунов ", другото е паркингът зад ресторанта в " Южния парк ", откъм бул. " Витоша " и " Бяла църква ", показва Божилов терените.
Кметът разгласи също по този начин, че дружно със столичния омбудсман ще създадат публично разискване, с цел да бъде направена нова пътна карта за " Гоце Делчев " и да се набележат местата, където могат да бъдат построени паркинги, а също по този начин и да се отстранен противозаконни гаражни кафези, които по думите му са много в региона.
Свършеното досега
Попитан за свършената работа от встъпването му в служба, Божилов споделя, че една от най-важните му задания е била районната администрация да стане открита и налична за хората и гласът на " Триадица " да се чува в Столичната община.
По линия на поддръжката, той регистрира, че е бил ремонтиран подлеза при гимназията по дизайн, както и подлезите на " Гоце Делчев ". Добавя, че следва да бъдат ремонтирани подлезите по бул. " България ", на които ще им бъде направена хидроизолацията, което е трябвало да се случи по време на ремонтите на платната и тротоарите досега. Наред с това прибавя и косенето, както и почистването на дренажите на подлезите. Божилов споделя, че доста от свършената работа е невидима за хората, само че тя се прави и не е за подценяване.
" Извършваме редица поправки като " Метличина поляна ", " Емилиян Станев ", " Боянски водопад ". Искаме да създадем и проход против комерсиалния център, който се намира на " Емилиян Станев ", тъй че жителите да не пресичат дребната част на " Тодор Каблешков " по милостта на водачите. Там не е планувано такова оборудване. Ние сме поискали там да се обособи пешеходна зона. От другата страна има тротоар, който желаеме да прокараме, тъй че на хората да не им се постанова да пресичат, а да стигнат до светофара на " Козяк " и да отидат в парка ", показва кметът свършеното и идното.
Битката сред новото и остарялото в " Триадица "
Според Димитър Божилов, старите квартали и новопоявилите са повода " Триадица " да е на две скорости.
" Централна градска част, попадаща в региона, е добре устроена и в нея имаме достъп до редица услуги, жилищни комплекси, които са от десетилетия. Докато в по-младите ни квартали проблемите са свързани с отсъствието на инфраструктура, обществени услуги, които провокират и стопански проблеми. Затова ние се стремим да засилим благоустрояването, да създадем нещо ново. Пример в тази тенденция е канализационния колектор по ул. " Хенрик Ибсен " който пуснахме и се доизгражда сега. Той ще свърже кв. " Кръстова вада " с канализацията на София, тъй като сега там има обекти, които към момента са на септична яма “, разкрива Божилов.
Не подминава и почналото неотдавна уширение на " Тодор Каблешков ": " Това е извънредно скъпо за този кръг, който ще се образува, тъй като той ще продължи към " Филип Кутев " в " Лозенец " и по този начин към " Дървеница ". Това е пътна артерия, която е от особена значимост ", разяснява кметът и прибавя, че не престават да водят договаряния със притежателите за отчуждаването на терени в сектора след " Луи Айер ".
По думите му, положението на уличната мрежа в старите квартали, където тя съществува, е положително като цяло, а там, където я няма, се построява нова. Божилов прецизира, че районната администрация сама преценя дали отпуснатите средства ще бъдат за ремонт на съществуващи тротоари или построяването на нови.
" При по-старите и развити елементи от " Триадица " главните ни старания са ориентирани към поправяне, коригиране на нещо амортизирано или вандализирано. Ремонтирахме тротоарът на ул. " Цар Петър " поради това че беше на бабуни пред ДГ " Буката ". Пътят беше по този начин нивелиран, че при дъжд водата се стичаше в мазето на градината. Приоритизираме ремонтите точно към учебни заведения и детски градини ", прибавя той.
Кметът показва, че сега тече ремонт на ул. " Метличина поляна ", която измежду локалните е известна като " Малката Венеция ", " Басейнът ", " Езерото ".
" Уличният език издава какъв е казусът там. Той е обвързван с нивелирането и отводняването ѝ. Ремонтът към момента не е завършил поради преваляванията, които обаче бяха тест. Гражданите показаха, че на няколко места се събира вода и ние сме насочили тези забележки към строителната компанията, наета от Столична община ", изяснява районният кмет и продължава: " Най-важната и последна цел на всичките ни старания е всеки един квартал да има собствен център, а да не се постанова хората да се качват в колите си и да вървят в центъра, с цел да получат една или друга услуга, значимо е да имат достъп до тях в границите на своя квартал ".
" Манстирски ливади – Изток " и " Кръстова вада – Запад "
По думите на Димитър Божилов, тези два квартала са ясно отличими от останалите. Докато в старите се натъртва на ремонтирането на съществуващата инфраструктура, то в тези два квартала всичко се построява от нулата.
" Положението в " Манастирски ливади – Изток " е зле, само че желаеме да създадем по този начин, че да не става по-зле. Искаме да обърнем тази наклонност, да благоустроим региона и хората към този момент да имат достъп до естествена инфраструктура, обществени услуги и канализация. На този декор обаче ситуацията в " Кръстова вада - Запад " е по-зле. Това е по този начин тъй като, в случай че в " Манастирски ливади " терените са огромни и парцелирани, то в " Кръстова вада " парцелите са дребни и това прави разликата сред двата квартала.
По отношение на " Манастирски ливади ", кметът сподели, че се изследват разновидности и за още изходи от „ квартала, като към този момент могат да се употребяват дребният и огромният " Костенски водопад ", които могат да изведат колите в посока " Тодор Каблешков " и другите огромни артерии.
Той разгласи още, че са планували нови тротоари в сектора " Боянски водопад " и " Шарл Шампо ", както и на " Георги Измирлиев " като част от тях се вършат от частни вложители, а другите от общината.
До няколко години в " Манастирски ливади " ще има учебно заведение
До няколко години в квартала ще има учебно заведение. То ще се разполага върху парцел, който е благосъстоятелност на Драгалевския манастир.
" Водим договаряния с управлението на манастира, които са под шапката на Българската патриаршия. В момента почистваме елементи, които касаят самия имот – по какъв начин е ситуиран, по какъв начин да се разполага постройката, тъй че след година, две, три да може да се поздравим с ново учебно заведение, което ще бъде на комфортно място, защото сега хората в " Манастирски ливади " са районирани към 121-во учебно заведение в " Гоце Делчев ".
Детската градина
Започна построяването на първата детска градина в " Манастирски ливади - Изток ". Кметът признава, че тя е по средата на нищото, само че твърди, че достъпът до нея ще бъде обезпечен по ул. " Флора “ и огромната " Костенски водопад ".
" Имаше проблеми с отчуждаването по " Костенски водопад " в частта при " Тодор Каблешков ". Там неотдавна завърши делото и притежателите ще бъдат овъзмездени по пазарни цени. Другата улица " Флора ", една не дребна част от нея е построена. Ние желаеме да я продължим до " Луи Айер ". Опитваме се да създадем по този начин, че да бъде заключен един обръч, тъй че колите да могат да минават гладко ", прецизира Божилов.
И бърза да добави, че дребният " Костенски водопад " сега е построен, само че има един дребен сектор от 70 метра, който би трябвало да бъде ремонтиран и чака това да се случи в границите на месец, с цел да може да пуснат придвижването по чисто новата улица от край до край.
Божилов обръща внимание и на проблема с НИКМИ, които заграждайки терен на ъгъла на " Петко Ю. Тодоров " и " България " провокираха плевел отпор от страна на поданици, които не разрешиха зеленият терен да се застрои - към този момент.
" В момента процедурата по придобиване на този парцел от общински в частен е в правосъдна фаза. Преминало е последното съвещание във Върховния административен съд и се чака решение. Ще се разбере дали придобиването е било законно или не. Но това е образец по какъв начин жителите могат да се борят против нещо, което накърнява традициите и местата, които те познават и желаят да бъдат по този начин съхранени “, афишира той и прибавя, че в случай че съдът излезе с решение в интерес на притежателя ще се водят договаряния и разновидности, той да бъде заплатен с съответстващ терен, само че на друго място в града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР