Развитието на случая със заловения миналата година на стойност 26

...
Развитието на случая със заловения миналата година на стойност 26
Коментари Харесай

Иранец, задържан с 300 кг хероин, напуснал България, арестуван турчин обяви гладна стачка

Развитието на случая със хванатия предходната година на стойност 26 млн. лв. навежда подозрения за корупция в изключително огромни размери, съобщи пред адв. Надя Делева.
Наркотиците бяха хванати на 14 април м.г. на митница " Капитан Андреево “ в ирански ТИР, благосъстоятелност и ръководен от Сеидмохамадхас Рамазани. Превозваният товар бил машина за боядисване, която трябвало да стигне от Иран до Пловдив.
Митничарите на границата пуснали камиона през рентген и разкрили, че на тавана и пода на машината са залепени със силикон 36 керамични плочи, съдържащи 144 пакета с по 2 кг хероин всеки (общо 288 кг). Стойността му е близо 26 млн. лв..
На 15 април той идва в Пловдив под контрола на чиновници на и на ГДМРР и е осъществено оформяне на стоката. На идващия ден лидерът получава указания да тръгне с камиона към склад в пловдивско село.
Малко след идването на камиона в складовата база, сега на разтоварване на машината, се пристъпва към задържане на съпричастните лица.
Бяха арестувани двама непознати жители – иранецът Сеидмохамадхас Рамазани и турският жител Селман Йоздемир, който е бил посочен като адресат на товара.
Шофьорът бе арестуван под стража и му бе повдигнато обвиняване като причинител на закононарушението, което по закон се санкционира с от 15 до 20 години отнемане от независимост и сред 200 000 и 300 000 лв. санкция.
Йоздемир също бе арестуван под стража с обвиняване  като помощник, разясни адв. Делева – юрист на 42-годишния турски гражданин.
„ От юрист Иван Иванов, който е бранител на иранския жител Рамазани,  разбрах, че по самодейност на окръжния прокурор Антон Стоянов от Окръжна прокуратура – Хасково, в средата на месец август е променена мярката на иранския водач от „ задържане под стража “ в „ парична гаранция “ в размер на 5000 лв.. Този човек е със статут на обвинен и няма никаква уседналост у нас, няма близки и родственици тук, само че все пак го пускат “, добави адв. Делева.    
По нейна информация ТИР-аджията към този момент си е в Иран, а нейния подзащитен преди четири дни е оповестил гладна стачка.
В същото време от прокуратурата стартират да оказват напън върху аварийния бранител на турчина адв. Веселина Динева да върви за предявавне на материалите.
„ По закон в случай че титулярят има уважителна причина и обвиненият категорично е споделил, че не желае материалите да бъдат предявени на аварийния бранител, те нямат право. Аз имам за през днешния ден нотариално произвеждане в Пловдив, за което се сготвям от месеци. Второ, подала съм молба за писмени преводи от турски. Съгласно наредбата на Наказателно-процесуален кодекс непознат жител има право на документи от следствието, които са от значително значение за отбраната. Това е по инструкция на Европейски Съюз и Европейската харта. Досега няма нито един преведен писмен документ. Колежката ми също е в съвещание. Призована е за 10 часа. Тя не може да успее, тъй като е на дело в Хасковския областен съд. И прокурорът, и митническият контрольор я тормозят да отиде, в случай че ще да е в 13 или 14 часа, което е незаконосъобразно, тъй като в случай че е в различен час, би трябвало да има ново приканване “, уточни юристът на Йоздемир.
 Близо 17 кг хероин задържаха митничари на Видин - Калафат Близо 17 кг хероин задържаха митничари на Видин - Калафат
Около 17 кг хероин откриха митничари в автомобил, преминаващ през държавната граница на Дунав мост Видин – Калафат, заяви...
Тя през вчерашния ден се чула с него, тъй като има здравословни проблеми. Арестантът споделил, че доста му е неприятно. Днес позвънила в ареста и попитала за него. Отговорили й: " О, доста е добре! ".
„ Разбирам, че бързат, с цел да се потули случая с иранеца, когато са пуснали, само че бързината не е пред отбраната правата на обвинения “, добави тя.
На въпрос съгласно нея за какво са пуснали иранеца, тя отговори: " Както се споделя, хората допускат, само че никой не смее да го каже гласно. Той е заловен на границата с 300 кг хероин и това е потвърдено. Той е притежател на камиона и ирански жител. Ние искахме разпит пред арбитър, тъй като моят подзащитник има какво да каже. Има неща, които е научил в ареста, до момента в който са били дружно. Но това не му се разрешава, може би с цел да не каже нещо, което не би трябвало. Да му се затвори устата “.
Адв. Делева отправяла няколко молби турчинът да бъде разпитан, само че до през днешния ден това не се е случвало. Миналия вторник поискала посредством Окръжната прокуратура в Хасково до Окръжния съд да се прегледа смяната на неговата мярка.
„ На 10.09.2020 позвъних в деловодството на съда, с цел да попитам при тях ли е към този момент делото и те споделиха " не “. После позвъних в прокуратурата и една от служителките ми сподели, че от обвиняването първо ще предявят материалите по следствието на обвинения и след това ще пратят делото за мярката в съда. Искането за мярката би трябвало да се случи неотложно - това е разказано в Наказателно-процесуален кодекс. Аз даже не съм постоянно призована за това предявяване - не съм получила нито призовка, нито известие. Имам съществени учредения да считам, че от помощник Йоздемир ще бъде притеглен като главен обвинен по делото, а обвиняванията против иранския жител ще бъдат свалени. Всичко това поражда доста въпроси “, акцентира Делева.
 Разследват трафик на хероин през българо-гръцката граница Разследват трафик на хероин през българо-гръцката граница
Под управлението на Окръжна прокуратура – Благоевград се води следствие по формирано досъдебно произвеждане за осъществено прес...
Новото разпореждане за привличане като обвинен е от 1-ви септември.
Връчено е единствено на бранителя, а Йоздемир отказал да го получи и не го подписал. Бил в потрес. Казал: " Аз да съм причинител, като нямам нищо общо нито с натоварване на стоката, нито с превоза. Изобщо никаква съпричастност "!? “.
Обяснил, че бил в Пловдив същия ден. Циганин от Аджисан махала го викнал да приказват сякаш по работа. Бил от самото начало с него, даже по време на ареста. Дал му сим картата, от която да се обади на иранеца, като му споделил: „ Обади се ти на този иранец, тъй като твоят турски е по-добър от моя ".
„ Има доста неща неизяснени. Има очевидци, които не са обвинени, които са съпричастни в огромна степен. Фактически не знам дали на инцидентен принцип е определен той да бъде „ жертвеното агне “, той да бъде причинителят. Но в това дело има извънредно доста нередности и фрапиращи неща, даже в това, че се оказва напън за предявяване на материали, с цел да може да се приключи по отношение на иранеца. Той в този момент е пуснат, от 6-ти август, под парична гаранция. Заминал си е незабавно във към момента процесуално качество обвинен. Никой не е направил даже опит да го намери и да го върне назад в България. А той би трябвало да е тук разполагаем на проверяващите. От килиите се чуват с него, други хора също са се чували с иранеца. Той споделил по този начин: " Моето дело завърши, то е прекъснато. Казаха ми допустимо най-бързо да си потегли и аз си потеглих ". Обяснил, че неговите шефове, които са му възлагали превоз, всичко са оправили и че всичко по отношение на него е прекъснато. Настанен бил в хотел в Свиленград и по-късно със аероплан, обезпечен му неизвестно от кого, си тръгнал за Иран, този толкоз почтен човек, превозвал хероин за 26 милиона лв. “, гневи се юрист Денева.
По нейните думи се погазват правата на човек, който даже да е отговорен, има права по нашия закон, по европейски конвенции, по наставления. „ Мен държавната машина ме смазва и не ми разрешава аз да му защитя правата. В момента към момента дори кола за спешна помощ не му е извикана “, заключи тя.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР