Развитието на конгресния и събитийния туризъм са средството за превръщане

...
Развитието на конгресния и събитийния туризъм са средството за превръщане
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Привличаме водещи хотелски брандове, те дават тласък за успешен конгресен туризъм

Развитието на конгресния и събитийния туризъм са средството за преобразяване на България в туристическа дестинация за 365 дни в годината. Активно насърчаваме тези типове туризъм, създавайки условия за привличане на международни хотелски марки у нас. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, откривайки шестата годишна среща на Националния ръб по туризъм (НБТ), която се организира със съдействието на Министерството на туризма.

Акценти на форума са вътрешният туризъм, вложенията и нововъведенията. За триумфа на това начинание са нужни взаимни старания на страната, бизнеса, локалната власт, неправителствения бранш, сподели министърът и акцентира, че в Актуализираната Национална тактика за стабилно развиване на туризма до 2030 година на бизнес пътуванията е обърнато особено внимание.

Конгресният туризъм сполучливо се комбинира с културно-историческия, СПА и фестивалния туризъм, означи министър Ангелкова. Тя уточни, че в основания от министерството Регистър на туристическите събития и фестивали са вписани 1868 обекта и тематики. Искаме да насочим към Черноморието и вътрешността на страната водещи хотелски вериги като Hyatt, Marriot и други, които към този момент построяват свои обекти в столицата. Те водят платежоспособни туристи и основават условия за конгресен туризъм на високо равнище.

Нашата цел е България да се утвърди като конгресна дестинация и по този начин да привличаме както обичайни годишни събития, по този начин и стратегически конгреси и прояви, за които се кандидатства в огромна конкуренция. Разполагаме с добър капацитет освен в София, която е лице на туризма ни, само че и в националните курорти, уточни министър Ангелкова.

В унисон с тези цели е и идната в края на месец май в Слънчев бряг Международна конференция за устойчиви вложения в туризма, която ще притегли близо 300 представители на международния бизнес хайлайф. Ще създадем предложение в курорта да се построи конгресен център, с цел да може да се разширят крилата на сезона. 2019-а ще бъде динамична и сложна година, през която ще се борим за спечелването на всеки екскурзиант. Важно е още по-активно да оказваме помощ на бизнеса и вложителите с понижаване на административната тежест и облекчение на услугите, предлагани от институцията.

Горда съм, че Министерството на туризма е първата държавна администрация, която вкара 24/7 електронен режим на административно обслужване, сподели още министърът. Тя благодари за превръщането на туризма в приоритет в управническата стратегия на държавното управление и напомни рекордните резултати, реализирани в бранша през годините след основаването на независимата институция. В съпоставяне с 2015 година се отбелязва 31% растеж на визитите на задгранични туристи през 2018 година и 34% растеж на приходите също от интернационален туризъм. За предходната година приходите от туризъм са 8,4 милиарда лева, растежът е 5,1% по отношение на 2017 година Министър Ангелкова благодари на представителите на НБТ и на туристическия бизнес, че работят интензивно за представянето на страната ни като сигурна дестинация. Това ни оказва помощ освен да привличаме повече туристи, само че и да реализираме планове с други страни, и даде образец с разработваните общи балкански направления. Те разпространяват района и България пред туристите от далечни и перспективни пазари. Работим за развиването и популяризирането и на здравния туризъм, сподели още тя и илюстрира това с провеждането на основен интернационален конгрес на кардиолозите през тази година. Министърът се спря на смисъла на културно-историческия туризъм, който съгласно анализите оказва въздействие върху избора на туристическа дестинация за 68% от туристите в Европейски Съюз.

Министърът на туризма благодари за напъните, които бизнесът, локалната власт, неправителственият бранш поставят за осъществяване на политиката България да се пребори с интернационалната конкуренция като дестинация за четири сезона. Тя разясни също, че взаимно с огромен интернационален съветник се обмисля създаването на механизъм за поощряване на проведения туризъм. Това няма да е непосредствено субсидиране, а ще усили посещаемостта на туристите през интервалите април-май-юни и септември-октомври. Предстои основаването на съвещателен съвет по дигитализацията към министъра на туризма, който ще помогне за модерното и динамично промотиране на страната ни, заяви още министърът. Тя увери, че министерството приветства кандидатурата на София за европейска столица на интелигентния туризъм през 2020 година и ще работи интензивно за това начинание.

Предложението за такава кандидатура бе направено от представителите на НБТ и бе подкрепено изцяло и от столичния кмет Йорданка Фандъкова - участник във форума. Министър Ангелкова и кметът Фандъкова обявиха поддръжката си и за основаването на Национално конгресно бюро, което ще подтиква този развой и ще насърчи растежа на висококачествените и перспективни услуги. Инициативата бе показана от Националния ръб по туризъм. Идеята идва от сектора, чакам той да развие в елементи вижданията си за активността на бюрото. Това е един от методите материалната база, която имаме, да бъде употребена целогодишно. Секторът би трябвало да се сплоти и общините, които имат основна роля, да бъдат подпомагани, сподели министър Ангелкова. Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на НБТ, и Мартин Захариев, зам.- ръководител на УС на НБТ, подчертаха смисъла на финансирането, с цел да може да се разпространява дестинация България. Председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев съобщи, че една от фантазиите на българския туризъм се сбъдна – да има свое министерство, и поздрави министър Ангелкова за постигнатото. Очакваме измененията в Закона за туризма, сподели той и посочи, че туризмът е стопанска система, само че и история, и политика. В срещата участваха десетки представители на бизнеса и общините, финансисти, IT експерти и други специалисти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР