Развитието на жп транспорта в България трябва да върви с

...
Развитието на жп транспорта в България трябва да върви с
Коментари Харесай

Гвоздейков: Жп транспортът е недоразвит, трябва спешна оптимизация на транспортната схема

Развитието на жп превоза в България би трябвало да върви с приоритет. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

По думите му покупката на нови 60 вагона за БДЖ дава вярната посока на развиване на железниците, а технологиите са от огромно значение, с цел да се даде качествена услуга. На въпроса за какво вагоните са втора употреба (закупени от немските железници - б.р.), отговори:

" Това беше най-бързият метод да минем едно-две равнища над това, което сме сега. Вагоните са използвани, само че са съвършено поддържани ".

Предвидено е композициите да се движат по дългите разстояни: София - Бургас, София - Варна. Идеята е да се понижи времето за пътешестване и да се предложи конкуренция на колите.

" Жп превозът е недорасъл, тъй като липсва идея за основаване на съгласуваност. Трябва незабавна оптимизация на транспортната скица и на транспортната съгласуваност ", разясни министърът.

Проектната скорост на жп превоза в България е 160 км/ч, така че не можем да чакаме влаковете да станат кой знае какъв брой по-бързи от в този момент, само че могат да се подобрят изискванията, поради, които сега влаковете закъсняват, разясни Гвоздейков.

В края на 2026 година завършват всички планове, свързани с построяването на жп инфраструктурата.

" Родопската теснолинейка би трябвало да бъде развивана, а не спасявана - тя е туристическа атракция и би трябвало да я съхраним ", разяснява министърът във връзка ориста на линията, която още веднъж е застрашена от закриване. По думите му тя може да бъде осъвременена с нови вагони, само че единствено две страни в Европа създават сходни.

Георги Гвоздейков удостовери, че първият медицински хеликоптер ще дойде у нас до края на месеца.

" Започваме да построяваме и системата поетапно и както е планувано, до края на 2026 година България ще има построена система за незабавна помощ по въздуха ", сподели министърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР