Развитието на железницата ни минава през преструктуриране на управлението. За

...
Развитието на железницата ни минава през преструктуриране на управлението. За
Коментари Харесай

За Деня на БДЖ - накъде отиват и трябва да вървят железниците?

Развитието на железницата ни минава през преструктуриране на ръководството. За да има триумф би трябвало да бъде основан нов холдинг " Железници ", в който наред с НКЖИ (бел. ред. - компанията, която сега поддържа жп инфраструктурата), да са и представителите на частните превозвачи, и на спедиторите. Този мозъчен концерн би трябвало да движи бранша. Това разяснява за БГНЕС университетският учител и някогашен началник на " Железопътна администрация " доцент Симеон Ананиев в Деня на железничаря и дали гилдията има мотиви да чества предвид на нежеланото финансово положение на държавната железница.
" В България необятно публикувано е изказванието, че означаваме Деня на железничаря. Нещо, с което не съм склонен – честват всички, които са свързани с железницата. Правилно е да се споделя, че означаваме Деня на българските железници ", поправя доцент Ананиев. Според него железницата е един от секторите, които най-вече пострадаха след измененията през 1989 година.
" Най-лошото е, че се назначаваха хора по политическа линия без нужната компетентност. В момента обаче, освен в България и в Европа се вижда едно ново отношение към бранша. Вече на железницата се гледа като част от един огромен интегриран превоз. Новата визия е застъпена и в създадените от Европейската комисия пакети за подвижност, против които " скачат " нашите водачи. Никой обаче не си прави труда да прочете, само че там има и за железницата. Очаква се след година нахлуване на частни нискотарифни превозвачи на пазара. Тази наклонност се вижда в Русия и Германия. Трябва да се спре с мисълта " да запазим железницата, както е преди години ". Не! Тя е част е една огромна обща конструкция, интегриран превоз освен български, само че и общоевропейски ", споделя Ананиев.
През годините Симеон Ананиев е един от хората, които постоянно подлагат на критика политическите решения в бранша. Запитан дали има мотиви да се усмихне, във връзка с последните решения на кабинета " Борисов 3 ", с отпущането на 104 млн. лв. от бюджета за БДЖ, Ананиев гледа по-ведро на бранша, макар че през последните дни още веднъж има фрапантни случаи с нарушени права на пасажери - нещо неприемливо в страна членка на Европейски Съюз. Става дума за случая с анулиран трен в Карлово като до последно се продават билети на хората, а по-късно никой не им обръща внимание. " Това е липса на отговорност по цялата верига, а можеше да отиде рейс и да обслужи пасажерите ", безапелационен е той.
" Вярно е, както отбелязахте, че много подлагам на критика. Но рецензията не би трябвало да бъде за добиване на политически или други дивиденти. Тя, както и гражданското общество би трябвало да докара до решение на проблемите. Това най-вече ме нервира в политиците непрекъснатото критикуване, а ние имаме решения. Оптимист съм, че положителните времена на железницата ще дойдат с новия пакет подвижност на Европейска комисия ", уверен е Симеон Ананиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР