Развитието на индустриалните зони е фокусът на Министерството на иновациите

...
Развитието на индустриалните зони е фокусът на Министерството на иновациите
Коментари Харесай

Заделят 20 милиарда лева за развитие на индустриалните зони

Развитието на индустриалните зони е фокусът на Министерството на нововъведенията и за това са заделени 20 милиарда лв.. Днес министър Александър Пулев беше в две от най-големите индустриални зони в Истанбул.

За развиването на индустриалните зони у нас са обезпечени финансови средства, изясни министър Пулев при визитата си за обмяна на опит с сходни паркове в Турция.

" Всички 10 стратегии са с общ запас 20 милиарда лв.. По линия на проекта Министерството на нововъведенията и растежа поддържа доста интензивно индустриалните зони ", съобщи Александър Пулев, длъжностен министър на нововъведенията и растежа.

Индустриалният парк Бирлик е построен с поддръжка от страна на страната, само че без финансова помощ и се ръководи от вложителите.

" Управлението е доста транспарантно - прави се от самите участници. Те сформират съвет, който самичък взема решенията за вложенията и по тази причина е прелъстителен ", добави Шенол Тели, ръководител на индустриална зона Бирлик.

Между България и Турция е подписан меморандум както за развиване на индустриалните зони, по този начин и за работата на развойните центрове към тях.

" Възможността за създаване на развойни и обучителни центрове. Изключително значимо е за турските компании да намерят фрагментите, да ги задържат, само че и да развият опреден потенциал ", добави Богдан Богданов, ръководител на Българската организация за вложения.

Именно добре квалифицираните фрагменти са проблем за турските вложители у нас.

" Най-голямата компликация е въпросът с работната ръка, защото след влизането в Европейския съюз множеството от квалифицираната работна ръка мина в Средна Европа ", разяснява Толга Едиз, заместител основен управител в турска компания.

Министър Александър Пулев даде за образец скорошното съглашение в региона на енергетиката сред България и Турция.

" Имаше среща в Турция на най-високо равнище сред президентите Радев и Ердоган. Те реализираха едно основно, бих споделил историческо, съглашение в бранш " Енергетика ". Тук сме, с цел да използваме тази инерция ", сподели още Александър Пулев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР