Развитието на бирения сектор в България през 2018 г. показва

...
Развитието на бирения сектор в България през 2018 г. показва
Коментари Харесай

Съюзът на пивоварите: Секторът инвестира милиони за намаляването на екологичния отпечатък


Развитието на бирения бранш в България през 2018 година демонстрира резистентност и непоклатимост. Това регистрира Съюзът на пивоварите. От организацията тази година слагат акцента върху зелените нововъведения, които оказват помощ за възстановяване на устойчивото развиване и еко-отпечатъка на промишлеността. Намаляването на екологичния отпечатък на пивоварните в България бе разискван по време на годишното Общо заседание на членовете на Съюза на пивоварите. Представени бяха и стопански данни за промишлеността, както и цялостната активност на сдружението.

Благодарение на модернизацията в пивоварните предприятия в страната, за последните 20 година междинният разход на вода за производството на хектолитър (100 литра) готово питие е намалял близо 5 пъти, т.е. от 15 – 20 хектолитра на 3 – 5 хектолитра/1 хектолитър бира, предава БГНЕС.

Като извънредно скъп запас усъвършенстването на потреблението на вода и сила е водещ приоритет за всеки производител на бира. В съпоставяне с 2014 година пивоварните сдружения – членове на СПБ, приблизително регистрират понижаване на използването на вода с 4-6%, като задачата е тази наклонност да става все по-устойчива. Данните демонстрират, че за последните 4 години междинното ползване на електрическа енергия за производството на 1 хектолитър бира също е намаляло с 8%.

В същото време огромните пивоварни поставят старания за 100 % биологично отнасяне на отпадните води и като цяло вкарват моделите на така наречен „ кръгова икономика” с новаторски „ зелени “ решения, оповестиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ). В употреба към този момент са пуснати съоръжения за био-анаеробно филтриране на отпадните води, с които се реализира над 80% филтриране на употребяваната промишлена вода. Инвестицията в анаеробните реактори разрешава и производството на биогаз като субпродукт, който може да се употребява като различно гориво за поддържане на индустриалните потребности на пивоварните.

За 2018 година финансовите вложения общо на всички членове на СПБ са 46 млн. лв., а за интервала 2016-2018 година вложенията им в дълготрайни материални активи надвишават 130 млн. лв.. От тях сред 25 – 30% са ориентирани към осъществяване на „ зелени “ планове, мощности и здания, както и към енергийно ефикасни мероприятия

Всяка година пивоварните нареждат на пазара и нови олекотени бирени опаковки за стабилно ръководство и оползотворяване на отпадъците от РЕТ бутилки, стъкло и кенове. Запазва се позитивната наклонност за понижаване на каузи на продажбите на бира в пластмасови РЕТ бутилки. През 2018 година този сегмент на бирения пазар е 53%, което значи, че единствено за три години пазарният дял на пластмасовите бутилки е понижен и към този момент е с 10% по-малко спрямо 2015 година През предходната година делът на стъклените бутилки е 24%, на кеновете – 17% и на кеговете – 6%.

По данни на Агенция,,Митници “, освободените за ползване в страната количества бира за 2018 година са 5 560 000 хектолитра (за градус Плато), което е с 1,6% нарастване на продажбите на питие спрямо 2017 година В същото време постъпленията към бюджета от данък за бира през 2018 година са 81 млн. лева, което е с 2% повече от акцизните приходи през 2017 година През 2018 година членовете на СПБ общо са осъществили 5 256 000 hl бира, което е с 2,4% повече от продажбите им за 2017 година

През 2018 година седемте пивоварни сдружения, членуващи в СПБ, общо са разширили пазарното си портфолио с 23 нови продукта. Сред тях се подреждат нови стилове питие с долна и горна ферментация, бутикови оферти и безалкохолни бири. Това дава още по-широки благоприятни условия за развиване на категорията и угаждане на доста високите условия на българските консуматори.

По отношение на работата и достиженията на СПБ изпълнителният шеф на браншовата организация – Ивана Радомирова, разяснява: „ За Съюза на пивоварите беше доста огромно самопризнание фактът, че съгласно без значение общоевропейско изследване, репутацията на пивоварната промишленост в България още веднъж е с впечатляващо висок рейтинг на утвърждение. По този индикатор за трета поредна година сме втори в Европа, след Чехия. “ Резултатите от проучването на интернационалната организация Reputation Institute демонстрират, че 85% от консуматорите на бира у нас доста високо правят оценка както пивоварните предприятия в страната, по този начин и бирената категория.

За Съюза на пивоварите и през 2019 година водещите действия и връзки още веднъж ще са съсредоточени върху предварителната защита и виновната консумация на бира. Приоритет в дневния ред на СПБ за тази година не престават да са самодейностите за бистрота и информиране на потребителите по просветителната акция „ Национална бирена академия “. За втора поредна година тя се осъществя с експертизата и присъединяване на високообразованите инженер-технолози на пивоварните предприятия и учените, работещи в изследователските полета на диетологията, микробиологията, пивоварната технология и продуктовата категория.

През 2018 година членове на Съюза са пивоварните компании:,,Болярка ВТ” АД, „ Бритос” ЕООД,,,Загорка” АД,,,Каменица” АД,,,Карлсберг България” АД,,,Ломско пиво” АД,,,Доровски инвест “ ООД. Общо те създават 98-99% от бирата в страната.

От производството и продажбите на бира в България годишно се генерират към 180 млн. евро данъчни доходи за фиска. Приходите от акцизи и Данък добавена стойност от производството и продажбите на питие на годишна база са към 70 млн. евро (по данни на Europe Economics и Евростат).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР