Развитието на българската общност в Казахстан и изучаването на български

...
Развитието на българската общност в Казахстан и изучаването на български
Коментари Харесай

Илияна Йотова и президентът Касим-Жомарт Токаев обсъдиха изучаването на български език и развитието на българската общност в Казахстан

Развитието на българската общественост в Казахстан и проучването на български език бе съществена тематика на диалозите сред българския вицепрезидент Илияна Йотова и президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Със среща с президента Токаев стартира двудневното посещаване на вицепрезидента Йотова в Казахстан по покана на българската общественост.

„ Поздравявам Ви за Вашата задача, дълбокото ни разбиране е, че благосъстоянието на нашата страна е в многообразието от разнообразни националности и етноси ", акцентира казахстанският президент пред Илияна Йотова.

В Казахстан живеят към 140 разнообразни националности и етнически групи, а българската общественост е една от най-старите и с приет статут на национално малцинство. „ Интеграцията на другите нации е един от целите в националната политика, в Концепцията за развиването на гражданското общество до 2025 година В Казахстан, в разнообразни елементи на страната се развиват пет културни центъра на българската общественост ", съобщи президентът Токаев и добави, че връзките с прародината би трябвало да бъдат още по-преки и интензивни.



Акцент в диалозите бе представителството на българската общественост в Асамблеята на народа на Казахстан и проучването на български език. От страна на българското министерство на образованието има подготвеност за изпращане на професионален възпитател и преподавател по български език и литература. Идеята е от идната година да стартира пълноценна работа и неделно учебно заведение в столицата Нурсултан.

„ Целта на нашата аудиенция е да създадем контактите с нашите сънародници още по-близки и по-енергични и да възстановим проучването на български език и просвета в учебно заведение. За страдание образованието по български език е прекратено преди години, закрити са и лекторатите по български език в казахстанските университети ", уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът оцени високо основания модел на приемливост и съгласие сред другите нации и религии като цитира един от най-големите философи на Казахстан Абай - „ Единството би трябвало да е в мозъците ". „ Само по този начин можем да предотвратим спорове и рецесии, на които, за жалост, нашето потомство е очевидец ", акцентира вицепрезидентът Йотова. Илияна Йотова показа пред президента Токаев опциите, които дава българската страна за образование на казахстански студенти от български генезис.

Вицепрезидентът поздрави Касим-Жомарт Токаев с избирането му за президент на Казахстан, като акцентира огромното значение на промените, които подхваща в ръководството на страната. „ Планът на нацията " е дълготрайната стратегия на Казахстан, която цели до 2050 година страната да е в първата десетка на най-развитите страни в света.

Българският вицепрезидент акцентира, че Казахстан е най-сериозният сътрудник на Европейски Съюз и на България в Централна Азия. „ България цени високо стабилността и другарските връзки с Казахстан. Двете страни могат да бъдат доста положителни сътрудници и да осъществят взаимни вложения в цифровизацията и високите технологии. България има доста добре готови фрагменти и обичаи в тази област ", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът обърна внимание върху високите обществени критерии, сложени от президента Токаев като условие към идните промени. „ Трябва да вършим стопанска система за „ дребния човек ", за развиване на дребния и междинния бизнес и по този начин да мотивираме своите жители ", акцентира Илияна Йотова.

„ Очакваме президента Радев в нашата страна през идната година ", сподели президентът на Казахстан, като означи извършените диалози с българския държавен глава на 74-ата сесия на Организация на обединените нации в Ню Йорк. „ Надявам се тогава да имаме съответни резултати и най-много работещо българско учебно заведение ", сподели в умозаключение Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подари на казахстанския президент имитация на меча на хан Кубрат и чаша, изрисувана от 13-годишния Веско от Центъра за настаняване от фамилен вид „ Княгиня Мария Луиза ", град Пловдив. Чашата Веско изрисува на 23-ия Фестивал на насладата в село Ястребино, който се провежда от Обществен фонд „ Детство ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР