Развитието на автомобилния сектор у нас е положително и все

...
Развитието на автомобилния сектор у нас е положително и все
Коментари Харесай

Автомобилният бранш заема водещо място в индустрията ни

Развитието на автомобилния бранш у нас е позитивно и все по-динамично, като 2019 година евентуално ще се окаже най-силната за автомобилната промишленост в България. Това заяви за Българска телеграфна агенция арх. Любомир Станиславов, Изпълнителен шеф и член на борда на шефовете на Automotive Cluster Bulgaria.

Според арх. Станиславов броят на компаниите, които работят в този отрасъл към този момент е над 250, а заетите в този тип промишленост са над 65 000 души, което го прави най-бързо развиващият се бранш у нас. Тенденцията е автомобилният отрасъл да заеме водещо място в страната, като изпревари IT промишлеността и туризма.

В момента в България се работи по над 10 нови плана, като сполучливото им реализиране ще докара до вложения на обща стойност към 1,5 милиарда лева, заяви изпълнителният шеф на Automotive Cluster Bulgaria.

Не на последно място би трябвало да се има поради и фактът, че заетите в аутомотив индустрията са дребен % от общия брой работещи, само че способстват за основаването на доста по-голям % от Брутният вътрешен продукт, т.е. в автомобилния отрасъл е налице по-висока добавена стойност спрямо останалите клонове на стопанската система ни, добави арх. Станиславов. Делът на аутомотив индустрията е към 10 на 100 от Брутният вътрешен продукт, като по всяка възможност, както броят на компаниите, по този начин и оборотът им ще надвиши доста измерените индикатори през 2018., разяснява Станиславов.

Според изпълнителния шеф на Automotive Cluster Bulgaria през 2018 и първата половина на 2019 година в сектора са били направени вложения за почти половин милиард лв., които са разкрили близо 10 000 нови работни места.

Забележителна е наклонността доста от тези нови вложения да се случват в Северна България, разяснява арх. Станиславов. В Плевен Leoni влага 32 млн. евро и откри 2000 нови работни места. В Русе WITTE Automotive разшири завода си с инвестиция за 10 млн. евро, като общият брой чиновници към този момент наближава 1300 души. Северна България има извънреден капацитет и градове като Видин, Ботевград, Враца, Русе и Плевен ще имат все по-съществена роля на аутомотив картата на България през втората половина от 2019 и 2020 година, съгласно специалиста.

Основна задача пред България е позиционирането на страната ни като място, където революционните технологии на бъдещето могат да се развиват. В тази връзка към момента у нас няма цех за произвеждане на акумулатори за електрически автомобили. Надеждите са подобен да се появи през 2020 година, счита арх. Станиславов.

Според него потребността от акумулатори за електрически автомобили ще бъде забележителна в идващите десетина години, а Европа изостава от азиатските водачи в тази област. Проекти за сходни фабрики към този момент има в Германия, Норвегия и някои други западноевропейски страни - за какво и ние да не се намесим в борбата за сходно оборудване, разяснява той.

Автономните технологии също ще играят все по-важна роля и в този момент е моментът България да се възползва от многото IT експерти, с цел да построи мрежа от R&D центрове и условия за планиране, развиване и тестване на самостоятелни коли, е мнението на специалиста.

Според последни данни на Асоциацията на автомобилните производители в Европа /АСЕА/ повече от 12,6 милиона души в Европейски Съюз са заети директно в автомобилния отрасъл или в други сходни производства, което прави този бранш един от най-преуспяващите на Стария континент.

Заетите в автомобилния отрасъл в Европейски Съюз съставляват към 11 на 100 от общата претовареност в индустрията на държавите-членки, а генерираните данъчни приходи в бюджета на Европейски Съюз са близо 396 милиарда евро и създавани годишно към 20 милиона броя нови коли.

По последни данни на АСЕА единствено за м. юни 2019 година в Европейски Съюз са регистрирани към 1,5 млн. нови автомобила, а за полугодието техният брой е 8,2 млн. броя. В тази статистика не влизат колите, създадени и продадени в Съединени американски щати, Китай, Япония и Турция, които са измежду най-големите консуматори на европейски коли.

Освен това, съгласно данните на АСЕА, автомобилният бранш в Европейски Съюз е основен мотор на знанието и нововъведенията, като браншът е най-големият европейски частен вносител на научноизследователска и развойна активност, с повече от 50 милиарда евро вложени годишно.

Друг значим индикатор за автомобилния отрасъл на Европейски Съюз е обстоятелството, че търговията с коли сред Европейски Съюз и Съединени американски щати понастоящем възлиза на към 10 на 100 от общата търговия сред двата района. През м.г. европейските автомобилни производители са създали близо 3 милиона броя автомобила в дестинации в Съединени американски щати, като в това произвеждане са били ангажирани над 120 000 американски служащи.

Анализът на АСЕА за автомобилния отрасъл в Европейски Съюз включва и Топ 5 на страните-членки, в които има най-вече ангажирани служащи в автомобилното произвеждане.

По този индикатор номер 1 е Германия - 870 000 работни места. Следват: Франция - 223 000, Полша - 203 000, Англия - 186 000 и Румъния - 185 000 души, ангажирани в автомобилния отрасъл.

Други страни-членки с висока ангажираност на работни места в автомобилостроенето са още Чехия - 177 000, Италия - 162 000, Унгария - 97 000, Словакия - 77 000 и други
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР