Развитието и надграждането на доброто икономическо партньорство между България и

...
Развитието и надграждането на доброто икономическо партньорство между България и
Коментари Харесай

Австрийските инвестиции у нас възлизат на над 5 млрд. евро

Развитието и надграждането на положителното икономическо партньорство сред България и Австрия разискаха министърът на стопанската система и индустрията Богдан Богданов с австрийския министър на труда и стопанската система Мартин Кохер. Българският министър на стопанската система е на работно посещаване в Залцбург по покана на австрийския си сътрудник.

На срещата беше подложен фокус върху съдействието в основни промишлености като микроелектрониката и взаимни планове, свързани с Европейския акт за чиповете. Двамата разискаха още развиването на партньорството сред дребните и междинни компании от двете страни. Богданов и Кохер разговаряха за взаимни благоприятни условия за партньорство в аутомотив бранша и развиването на Индустриалните зони и паркове у нас. Акцент в диалога беше подложен и върху съдействието в областта на нововъведенията и стимулиране на стартъп екосистемата.

Министрите се схванаха, че ще продължат да работят интензивно, с цел да се разширят сферите на икономическо съдействие и с цел да се отворят нови благоприятни условия за бизнеса от двете страни.

Австрия е предпочитан и водещ търговски сътрудник и вложител у нас. България предизвиква интереса на австрийските компании към нови вложения и разширение на тяхното наличие в предпочитани области, посочи Богданов.

Той акцентира, че австрийските компании са измежду най-големите вложители в България, а директните задгранични вложения от Австрия у нас възлизат на над 5 милиарда евро.

Австрийските компании работят във всички браншове от българската стопанска система и участието на България в Шенген е значимо и за австрийския бизнес, уточни българският министър на стопанската система.

Двамата разискаха и аудиенция на министър Кохер в България още през първата седмица на октомври тази година, като по време на нея ще бъде проведен и двустранен бизнес конгрес. На срещата стана ясно още, че се възнамерява българска делегация да посети Австрия през идващия месец, с цел да показа предлаганите от България благоприятни условия за индустриално съдействие.

Само за първото тримесечие на 2023 година стокообменът с Австрия е в размер на 587,4 млн. евро, което е растеж от близо 23% спрямо същия интервал на предходната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР