Развитие по случая Куциак. Словашката прокуратура предяви обвинения срещу 4-мата

...
Развитие по случая Куциак. Словашката прокуратура предяви обвинения срещу 4-мата
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинения за убийството на журналист в Словакия

Развитие по случая " Куциак ". Словашката прокуратура предяви обвинявания против 4-мата основни обвинени за убийството на журналиста и годеницата му. Случаят от февруари 2018 година и до през днешния ден провокира състресения в Словакия. Многохилядните антиправителствени митинги доведоха до оставки в правосъдната и изпълнителна власт, в това число и тази на премиера Роберт Фицо.


Золтан А., който беше задържан по съмнения за ходатайство в убийството на Куциак и годеницата му, е признал виновността си пред профилираната прокуратура в Братислава и се съгласил да свидетелства по време делото против другите четирима обвинени. При тези условия, съгласно словашкото наказателно право, първичната му присъда от 25 години затвор ще бъде редуцирана доста, с повече от една трета.
Постигнато е съглашение за подпомагане с прокуратурата, само че не мога да разясня какво съдържа то.

Говорител на прокуратура разгласи, че останалите четирима заподозряни ги грози доживотна присъда по шест обвинявания, от които е и преднамерено ликвидиране. Самопризнания бяха направени и от Мирослав М. - причинителят на убийството и Томаш З. - водачът на килъра.

Словашкият предприемач Мариан Кочнер, за който се подозира, че е поръчителят на убийството, и Алена Ж., която е платила сумата от 70 000 евро за него, пледираха почтени.

Според прокуратурата повода за убийството е подготвяна от Куциак обява, разобличаваща корупция по високите етажи и връзки на словашки политици с италианската мафия. Предстоящото дело и евентуалните новите разкрития към него, неизбежно ще се отразят на общи избори в Словакия през февруари следващата година. Доказателство за тази теза са социологически изследвания, които все още демонстрират намаляваща поддръжка за ръководещата лява коалиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР