Развитие по казуса Бебе Сара. Тя вече е на две

...
Развитие по казуса Бебе Сара. Тя вече е на две
Коментари Харесай

Казусът Бебе Сара: Ще получи ли акт за раждане детето с две майки

Развитие по проблема " Бебе Сара ". Тя към този момент е на две години, само че борбата на родителите й е да получи български акт за раждане, в който да бъдат вписани имената на двете му майки. Административният съд през вчерашния ден анулира отхвърли на общината да издаде този документ.

Сара е на две години и половина и има две майки - българка и британка. Родена е в Испания. Нито една от майките ѝ няма испанско поданство и детето не може да получи такова. Всъщност към днешна дата към момента няма никакво поданство. Поради тази причина момиченцето не може да напуща Испания.

Тъжна съм, тъй като моята майка е единственият родственик, който е виждал Сара, когато тя беше по-малка. Моят татко не може да пътува и не я е виждал. Опасявам се, че тя ще порасне, до момента в който той успее да я види за първи път, споделя една от майките на детето.

Те не са предполагали, че когато основат фамилията си в Европейски Съюз ще станат точно това - заложници и няма да могат да упражняват правото си да пътуват, споделя Венета Лимберова - ръководител на ЛГБТИ организация “Действие”.

Очаква се обаче Сара да получи български акт за раждане, а с него и опция за българско поданство и правото да пътува.

Административният съд София град излезе с историческо решение, в което споделя, че на Сара би трябвало да и бъде публикуван български акт за раждане, в който да бъдат вписани двете и майки, с цел да може да се удостовери правната връзка сред нея и тези две дами, които са нейни родителки, споделя Деница Любенова - юрист.

Венета Лимберова има 12-годишна щерка. В акта за раждане попада единствено нейното име, само че не и това на другата майка. Според нея децата като нейното могат да имат проблеми с правата си.

Ако родителят, който има права в акта за раждане почине, детето изпада в правна неустановеност, по какъв начин ще потвърдим правната връзка с другия родител - за в този момент не може. Колкото по-големи стават децата ни, толкоз повече нерешаването на казуса с техните документи, въздейства отрицателно, споделя Венета.

Една голяма част от българското общество е лишена от права единствено поради институционализирана и законово закрепена дискриминация, споделя Деница Любенова - юрист.

Решението за бебе Сара излезе малко преди Международния ден за битката с хомофобията, който се отбелязва през днешния ден. Проучване на " Действие " сочи, ЛГБТИ хората в България са лишени от над 300 права, тъй като няма правна регулация на връзките на еднополовите двойки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР