Развитие на регионите ще бъде името на новата оперативна програма

...
Развитие на регионите ще бъде името на новата оперативна програма
Коментари Харесай

Плевен е сред директните бенефициенти на новата оперативна програма „Развитие на регионите

" Развитие на районите ” ще бъде името на новата оперативна стратегия за районна политика, която ще се ръководи от Министерството на районното развиване и благоустройството в идващия програмен интервал 2021-2027 година Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова, която взе присъединяване в Заседание на Управителния съвет на Националното съдружие на общините в Република България и кметовете на десетте най-големи български общини.
Все още не е явен точният бюджет на програмата, само че се чака да надвиши 3,1 милиарда лева, които ще се употребяват за постигането на уравновесено районно развиване на страната по три предпочитани оси, включващи интегрирано градско развиване, интегрирано районно развиване и техническа помощ.
Зам.-министър Николова показа обсега на новата оперативна стратегия и работните разновидности на Споразумението за партньорство за новия програмен интервал.
„ Комисията прави оценка позитивно новия сложен териториален метод на България за ръководството на бъдещите еврофондове, който се концентрира върху политики за развиване на районите и градовете ”, уточни Николова и изясни, че новата оперативна стратегия ще има два съществени целта - за интегрирано градско развиване и за интегрирано териториално развиване. Приоритет 1 е ориентиран е към 10 огромни общини – Плевен, Видин, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, София и Благоевград. Те са обособени в 4 клъстера - по региони от равнище 2 и отчитайки функционалните връзки сред тях. За всеки от клъстерите на база 4 индикатора - население, територия, Брутният вътрешен продукт и инфраструктура, ще се задели % от ресурса. 30 % от бюджета на всеки клъстер ще е за присъединяване на градските общини в интегрирания териториален метод с по-малките общини.
Общинските администрации на 10-те града ще са териториални органи, сподели още Николова. Към тях ще действат Звена за асортимент на планове, образувани от общински специалисти с опция за привличане и на външна експертиза. Те ще правят действия по информация и гласност - обществени разисквания и социална поддръжка за плановете, както и предварителния им асортимент.
Големите общини ще имат 3 благоприятни условия за кандидатстване с планове. Първата е независимо или в партньорство със заинтригувани страни от общината. Втората - в партньорства сред общините в съответния клъстер или в партньорства от заинтригувани страни от клъстера. Третата ще са партньорства сред бенефициенти от двата целта на програмата - дребни и огромни общини.
Приоритет 2 за интегрирано териториално развиване ще обгръща 40 градски общини от 6-те региона на равнище 2, в които има обитаеми места над 15 000 поданици. Отново на база четири критерия за всеки от регионите ще има обособен районен бюджет. 52 % от бюджета ще е за Северна България. Водещ принцип при подбора на плановете за финансиране по новите териториални подходи ще е приносът им към икономическото развиване на дадената територия, означи зам.-министър Николова. При подбора на плановете ще се ползва метод „ изпод – нагоре ”.
Плановете за интегрирано развиване на общината, Интегрираните проекти за градско възобновяване и развиване и Планът за градска подвижност ще са стратегическите документи за достъп до европейските средства и реализирането на интегрираните вложения по новата Оперативна програма “Регионално развитие”, стана ясно още на срещата.
Регионалните препоръки за развиване ще играят ролята на териториален орган и на тях ще се възложат пълномощия по оценка на сходството на плановите концепции и хрумвания към избраните цели за развиване на съответния район на равнище 2.
По думите на зам.-министър Николова, предизвикателство в идващия програмен интервал ще е предлагането на Европейска комисия реализацията на плановете да става до 2 години от подписването на контракт. Това изисква доста добра предварителна подготовка на бенефициентите, които би трябвало да имат подготвени планове, с цел да може да започват бързо тяхното осъществяване, разяснява заместник-регионалният министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР