Развитие на казуса с къщата-музей на Пейо Яворов, която беше

...
Развитие на казуса с къщата-музей на Пейо Яворов, която беше
Коментари Харесай

Частен съдебен изпълнител продава къщата на Яворов

Развитие на проблема с къщата-музей на Пейо Яворов, която беше оповестена за обществена обмен от частен правосъден реализатор. Кметът Йорданка Фандъкова предлага общината или страна да придобият парцела.

София

Малко над 1,6 млн. лева е първичната продажна цена на къщата-музей на поета Пейо Яворов в София. През годините тя е била частна благосъстоятелност на лразлични физически и юридически лица. След няколко дни се навършва една година от главния ремонт, след който къщата-музей отвори порти за гости.

Новината за продажбата е от частен правосъден реализатор.

Днес столичният кмет Фандъкова изрази подготвеност или страната, или общината да придобие къщата.

Дългове са в основата на развиването на проблема по този метод.
 Фандъкова за къщата на Яворов: Общината или страната да я придобият Фандъкова за къщата на Яворов: Общината или страната да я придобият
Къщата на Яворов е част от културно-историческото завещание на София и скъп архитектурен монумент, написа кметът на София Йорданка Фандъкова в позиция...

Драматизъм във всички времена. Ако при започване на предишния век към къщата на Яворов са витаели любовта, ревността и съдбовният край, то през днешния ден страниците от историята на дома му са изписани с ипотеки, каузи и съобщение за обществена продажба. Управителят на остарялата фирма-собственик на къщата Володя Лозанов и на актуалната фирма-собственик Васил Панчев се явяват двете страни в разногласието.
Васил Панчев, шеф: Сдружението, което е получило парцела, е заплатило цялата сума по главницата и настоящи лихви в размер на над 1 млн евро. И в този момент внезапно се появяват още искания, естествено добре писмено изпипани, и минали през 2 каузи - в Градския и Апелативния съд и следва трето дело във Върховен касационен съд.  © Българска национална телевизия
Засега остарелият притежател Володя Лозанов не желае да застане пред камерата, нито да бъде записан по телефона. По думите му новият собственик на парцела му дължи 250 000 евро главница и още към 20 хиляди лева лихви. Лозанов желае да си получи парите. И той като Васил Панчев не възразява страната или общината да придобият къщата.
Васил Панчев, шеф: Това съгласно мен не би следвало да бъде благосъстоятелност на частно лице. Държавата би трябвало да бъде притежател, да го поддържа, да го стопанисва и да го остави за поколенията напред.
Българска национална телевизия: Да, обаче сега Вие сте частно лице и сте притежател?
Васил Панчев, шеф: Да, и съм направил нужното и съм вложил забележителна сума средства в ремонта на този парцел.
Публичната продажба може да спре при няколко условия: в случай че ищецът отдръпна изпълнителния лист, в случай че се реализира съглашение и длъжникът заплати % от сумата и се ангажира да внесе остатъка на няколко вноски, или в случай че бъде заплатена цялата сума.

 © Българска национална телевизия
Една от хипотезите на сегашния притежател е, че се стига до тук, с цел да се обезцени парцелът. За евентуалните купувачи той е наличен за оглед всеки работен ден от 10 до 17 ч.

Ако не се намесят институциите, крайният период за офертите е 16 ноември.

Позиция на Българска социалистическа партия по тематиката: реституцията на парцели като къщата на Пейо Яворов е голяма неточност, която страната позволи преди години, съобщи Калоян Паргов. Според него страната е трябвало да търси други мехaнизми зa обезщетявaне нa притежателите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР