Развихря се "война на паметта" между Русия и Полша, пише

...
Развихря се "война на паметта" между Русия и Полша, пише
Коментари Харесай

В. Фигаро: Развихря се война на паметта между Русия и Полша

Развихря се "война на паметта " сред Русия и Полша, написа френският "Фигаро ". Двете страни си разменят нападки по отношение на успеха над нацизма, Втората международна война, нейния ход и нейните последствия за Източна Европа, припомня вестникът.

Владимир Путин не бе поканен в понеделник в Полша за възпоменателна демонстрация във връзка 75-ата годишнина от освобождението на Аушвиц, при все това концлагерът е бил освободен от Червената войска. А полският президент Анджей Дуда отхвърли предходната седмица да взе участие във конгрес по случай годишнината в Ерусалим, тъй като там бе планувано да приказва Путин, упрекван от него, че пренаписва историята.

Борисов: Задължени сме да бъдем пазители на историята на Холокоста и да не позволяваме нейното изкривяване

"Войната на паметта " сред Русия и Полша, а в по-широк проект сред Москва и нейните източноевропейски съседки, е в разгара си. Не минава седмица без публични или "експертни ", от време на време необикновено гневни изказвания от едната и от другата страна, които подклаждат един непотушен до дъно огън. А в това време наближава 9 май - 75-ата годишнина от успеха над нацизма, отбелязва френското издание.

Журналистка от полския "Газета виборча " изяснява отхвърли на Анджей Дуда от присъединяване в ерусалимската демонстрация със блян на политика да получи поддръжка от гласоподавателите на полската крайнодясна партия "Конфедерация ", за които се счита, че имат предрешение към Израел и евреите. "В случая обаче моментният избирателен интерес на президента Дуда е в несъгласие с дълготрайния интерес на Полша ", предизвестява тя.

Владимир Путин: Холокостът е и наша покруса

"Полските политици се държат лековато, несериозно, позорят страната си ", цитира съветският "Лента " коментар на сенатора от Москва Сергей Цеков след изказване на Ярослав Качински, водач на ръководещата партия "Право и правдивост ". На 25 януари Качински съобщи, че Варшава би желала да получи парично обезщетение за вредите от времето на Втората международна война освен от Германия, само че и от Русия, припомня електронният вестник.

"Именно Русия възстановяваше Полша ", унищожена от войната, показал Цеков. "Страната ни заплати за освобождението на Полша от нацизма с живота на 600 000 бойци от Червената войска. Тъкмо с помощта на тях Полша съществува през днешния ден като страна ", отвърнало на Качински посредством Facebook посолството на Москва във Варшава.

"Украинският водач Володимир Зеленски взе страната на Полша във Втората международна. Киев и Варшава съумяха да сближат позициите си по въпроси от историята ", написа в заглавие съветският "Комерсант ". Участието на Зеленски в церемонията за годишнината от освобождението на Аушвиц бе основното събитие от работното му посещаване в Полша. Украинският президент недвусмислено взе страната на Варшава в историческия спор с Москва, се споделя в публикацията. "Полша и полският народ първи усетиха на собствен тил сговора сред тоталитарните режими. Това докара до започването на Втората международна война и даде на нацистите опция да задействат смъртоносния маховик на Холокоста ", съобщи той. Фактически Зеленски призна, че Германия и Съветският съюз носят обща отговорност за започването на войната, показва "Комерсант ". "Почва за сплотяването сред Киев и Варшава си остава тяхното другарство против Русия ", прибавя съветският вестник.

Вандали оскверниха монумент на жертви на Холокоста в Украйна
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР