Развълнувах се, когато видях в програмата на тазгодишния оперен фестивал

...
Развълнувах се, когато видях в програмата на тазгодишния оперен фестивал
Коментари Харесай

Блестяща постановка на Любовта към трите портокала на оперния фестивал Барток плюс“ в Мишколц

Развълнувах се, когато видях в програмата на тазгодишния оперен фестивал „ Барток плюс ” в Мишколц /Унгария/ „ Любовта към трите портокала ” на Прокофиев, тъй като творбата не е измежду постоянно поставяните по света. Това беше гостуващ театър на Загребския народен спектакъл , което също притегли интереса ми. И освен моят! Залата беше цялостна, а измежду публиката имаше музикални публицисти с изключение на от Унгария, също от Италия, Хърватия, Австрия, Холандия, Русия и Австралия. Всички те показаха удивление от пъстрия, динамичен, бляскав театър, представящ почтено гостуващата натрупа – и репертоара на Загребския народен спектакъл, и високото равнище на певците-артисти. Но най-интересно за мен беше да чуя оценката на сътрудника от Руското национално радио Людмила Осипова :

Обърнахте ли внимание, на всеки фестивал Барток плюс звучи произведение на съветски композитор?! Това демонстрира, че съветската опера и до през днешния ден е измежду най-хубавото в международен мащаб! По отношение на тази продукция на Загребската опера: в действителност аз за първи път виждам режисура на операта „ Любовта към трите портокала “ на Сергей Прокофиев. Много пъти съм я слушала и съм гледала видеозаписи, само че у нас няма къде да я видиш на сцена. Тази продукция доста ми хареса! Бих я нарекла интерактивна. Разбира се не е нов този метод, когато на балкона отляво е ситуиран ксилофона, отдясно – различен инструмент, а на първия ред в зрителната зала – хористите. Това има огромен резултат и удостоверява задачата на „ Барток плюс “ –  „ Опера за всички “. Защо шефът на фестивала Гергей Кешеяк е избрал таман тази опера? Първо, харесала му е тъкмо интерактивността на постановката. Второ, какво е запаметяващото се в „ Любовта към трите портокала “? На всеки зазвучава единствено един номер – Маршът, само че той е по този начин известен, както Наздравицата от „ Травиата “ или Хорът на евреите от „ Набуко “ на Верди. Във всяка от тези произведения има един вълшебен номер, който я съпровожда като шлейф постоянно!

Тази режисура на Загребската опера е безусловно съветска! Седях в залата и имах възприятието, че пеят на съветски, тъй като съветският и хърватският език толкоз доста си наподобяват, че няма потребност от превод. Дори на български език е по-лесно да се прочете, а по-трудно да се разбере по слух, само че хърватският е като родния съветски. Знаете ли, на срещата с постановъчния екип зад кулисите след спектакъла доведоха при мен един благородник, който беше доста разчувствуван, че съм от Русия и че спектакъла ми харесва. Защото е доста значимо да създадеш режисура, близка до първоизточника, само че пък това не е безусловно належащо. Всеки може да пояснява творбата по своему, само че тук всичко беше направено като в съветска режисура. А какъв незабравим миманс имаше, мизансцен, толкоз доста хора на сцената, необикновено! Любовта към трите портокала е опера с всеобщи подиуми, с фантасмагории, с всички дефекти на обществото, които са съществували по времето на Карло Гоци и по времето на Сергей Прокофиев. Има ги и в този момент, те са неунищожими! Ще ги има и в бъдеще, просто под друга форма. Но самата концепция, която е заложена в тази опера, е жива и доста настояща! Затова спектакълът е интерактивен, тъй като публиката е като участник в действието. И не просто в операта, а в живота!

Разбира се, имаше и някои пожелания към спектакъла, само че както се споделя „ и на слънцето има петна “. Като цяло това беше една просто блестяща режисура, една от най-хубавите на този фестивал! Много съм радостна, всякога, когато съветска творба е показана по подобен метод! Защото от време на време има „ тролове “, осмиват, желаят да показват Русия по този начин, че всички да се надсмеят над нея… Но това е невероятно! И неприятно. А когато гледаш такава светла режисура, тя е жизнеутвърждаваща! Какво е посланието в нея– че всичко това е блъф, сън, глупости… Всичко ще отмине и положителните хора постоянно ще победят, а животът ще продължи! “

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР