Развалени яйца, животински "бълвоч", разлагащи се трупове - въпреки зловонието,

...
Развалени яйца, животински "бълвоч", разлагащи се трупове - въпреки зловонието,
Коментари Харесай

Разкриха кои са най-отблъскващите миризми в света

Развалени яйца , скотски "бълвоч ", разлагащи се трупове - макар зловонието, разнасящо се от сходни източници, хората не престават да си задават "съществения " въпрос коя миризма е най-отвратителна. Отговор на питането дава уеб сайтът Сайънс алърт, базирайки се на изследвания, отредили видно място измежду най-големите миризливци на планетата Уран и плода дуриан.

Уран
Скорошно изследване откри, че планетата "ухае " на развалени яйца. Причината? Изобилието от сероводород в атмосферата й.

Дуриан
Небезизвестният миризлив плод дуриан изпуска толкоз отблъскваща миризма, че неотдавна докара до всеобща евакуация в Университета на Мелбърн. Вместо теч на газ, както позволиха обезпокоени студенти, се оказа, че зловонието идва от негоден дуриан и се разнася из пространствата през климатичната система.
"Ароматът " си плодът дължи на 44 дейни "миризливи " съединения, напомнят учените.

Растението Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii)
Цветът на рафлезията от този тип освен е най-едрият в света с диаметър един метър, само че се слави и с отблъскващото си благоухание - микс от гниещо тяло, риба и спарени чорапи, с което притегля опрашващи я инсекти.

Рафлезия арнолди
...не отстъпва по зловоние на аморфофалуса (Amorphophallus titanum), прочут като "трупно цвете ", с тази разлика, че тя "радва " с него един път на няколко месеца. За съпоставяне - трупното цвете цъфти един път на десетилетие.

Сиренето Вио Булон (Vieux Boulogne)
Въпросното френско сирене, ароматът на което се съпоставя с миризмата на краве подопашие, един път е подложено от академик на тест с електронен нос. Джаджата, предопределена да открива инфекции на пикочната система и туберкулоза, регистрира позитивен резултат.

Древни екскременти
При разкопки в град Оденсе, Дания, археолози се натъкват на отходно място от 14-и век, чието наличие разнася зловоние даже седемстотин години по-късно.

Четирипръст мравояд
Не се оставяйте на четирипръстия мравояд да ви заблуди със симпатичната си муцунка. Ако се осмелите да го доближите, ще съжалявате горчиво. Или по-скоро миризливо. За да се пази от натрапници, въпросното животно изпуска "аромат " сред пет и седем пъти по-силен от този на нарочения за пръв миризливец скункс.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР