Разузнавателните служби в Норвегия предупредиха днес за опасност при употреба

Разузнавателните служби в Норвегия предупредиха днес за опасност при употреба ...

Разузнаването в Норвегия предупреди за опасност от технологиите на Huawei.


Разузнавателните служби в Норвегия предупредиха днес за опасност при употреба на технологии на китайския телекомуникационен гигант Huawei, чиито връзки с режима в Пекин пораждат безпокойства във връзка със сигурността, предаде Франс прес.

Отношенията между Huawei и търговския режим са твърде близки, посочи ръководителката на вътрешното разузнаване Бенедикте Бьорнлан, представяйки доклада за оценка на рисковете през 2019 година.

"Компания като Huawei ще бъде уязвима за влияние от своята страна на произход дотогава, докато в Китай има закон за разузнаването, задължаващ лицата, организациите и частните предприятия да сътрудничат с държавата", изтъкна тя.

В Норвегия основните телекомуникационни оператори Telenor и Telia вече са оборудвани от Huawei за 4G мрежите си и в момента подготвят въвеждането на 5G.

Норвегия е особено предпазлива, тъй като вече си навлече гнева на Китай през 2010 година, когато удостои с Нобелова награда за мир китайския дисидент Лю Сяобо. Тогава тя стана обект на дипломатически и търговски наказателни мерки от страна на Пекин.

/БТА/

Източник: investor.bg