Разузнавателни служби на страни от ЕС наблюдават руските усилия да

...
Разузнавателни служби на страни от ЕС наблюдават руските усилия да
Коментари Харесай

Разузнавателни служби от ЕС: Русия използва социалните мрежи, за да повлияе на изборите за ЕП

Разузнавателни служби на страни от Европейски Съюз следят съветските старания да се повлияе на започващите на 23 май избори за Европейски парламент, демонстрират отчети, с които се е срещнала ДПА.

Става дума за опити за потребление на обществени мрежи и телевизионни канали с държавно финансиране като Ар Ти (RT), с цел да бъдат подкрепяни другарски настроени към Русия и сериозни към Европейски Съюз партии, споделят разследващите служби.

Основна целева група са младежите. В някои случаи стремежът е просто да бъде посято подозрение във значимостта на Екологичен потенциал и да бъде понижена изборната интензивност на изборите, които ще се състоят сред 23 и 26 май.

Висши представители на разследващите служби подчертаха, че към днешна дата съветските старания не са толкоз забележими, както по време на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година или френските избори през май 2017 година

В Съединени американски щати Русия хакна имейлите на видни демократи, с цел да навреди на кандидатурата на Хилари Клинтън, отбелязва ДПА. Във Франция беше употребявано съветско финансиране, с цел да бъде подкрепена крайнодясната популистка кандидатка Марин Льо Пен.

Това, че се виждат по-малко опити за въздействие, ненапълно може би се дължи на обстоятелството, че поради случая „ Скрипал” предходната година бяха изгонени над 150 чиновници на съветски посолства в Европейски Съюз и Съединени американски щати, за доста от които се твърди, че са шпиони. Така евентуално сполучливо е била разрушена част от скъпоструващата мрежа за интервенция, които Русия е построила, съобщи разследващ източник от Европейски Съюз.

Руското държавно управление изрично отхвърля изказванията за опит за интервенция. Русия не се стреми да въздейства на изборите за Екологичен потенциал, нито има сходни планове във връзка с други избори, съобщи за ДПА съветското министерство на външните работи.

Според Русия обвиняванията са опит " да бъде открит провинен " за проблемите, които обичайните партии сами са си основали, и за триумфа на популистите и националистите в Европа.

Усилията на Русия привлякоха в допълнение внимание, откакто през октомври представители от сферата на сигурността в Холандия оповестиха за осуетена хакерска атака против Организацията за възбрана на химическите оръжия.

Разузнавателните служби в Европейски Съюз не могат да открият самоличността на тези, които стоят зад акциите за интервенция. Те одобряват, че цялостната тактика е направлявана от политически водачи в Москва, само че съответните дейности се правят от разнообразни организации, без значение една от друга и без съгласуваност.

Представители на Европейски Съюз настояват, че са забъркани съветските разследващи служби Федерална работа за сигурност и Главно разследващо ръководство, както и Агенцията за проучвания на интернет в Санкт Петербург, която управлява напъните за оказване на въздействие посредством обществените мрежи, отбелязва ДПА.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР