Разузнаването на САЩ изучава информация за опити на Саудитска Арабия

...
Разузнаването на САЩ изучава информация за опити на Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Разузнаването на САЩ проверява данни за завод за преработка на уран от Саудитска Арабия

Разузнаването на Съединени американски щати учи информация за опити на Саудитска Арабия да построи за цех за преправка на уран , оповестява The New York Times, базирайки се на източници в американската администрация.

През последните седмици американската разследваща общественост прави изчерпателен разбор на данните по отношение на създаване на цех в пустинята покрай град Ал Ула.

Създаването на такова оборудване, което се допуска, че се реализира в съдействие с Китай , може да докара до приемане на нуклеарно гориво от Рияд, което по-късно може да се употребява при основаването на нуклеарно оръжие . Посочва се, че американското разузнаване има сателитни фотоси на региона , които демонстрират, че строителството е почнало там през 2014 година
 Съединени американски щати утвърди загадка продажба на нуклеарни технологии за Саудитска Арабия
Съединени американски щати утвърди загадка продажба на нуклеарни технологии за Саудитска Арабия

Депутати са загрижени за конкуренция с нуклеарни оръжия в Близкия изток

Държавният департамент отхвърли да разяснява информацията на източниците, само че акцентира, че Вашингтон " постоянно предизвестява всички свои съдружници за рисковете от съдействие с Китай при спокойно потребление на нуклеарната сила ".

Това след това може да докара до " ограничавания, стратегически напън и кражба на технологии ".

" Горещо предлагаме нашите сътрудници да работят единствено с надеждни снабдители , които прецизно съблюдават правилата на неразпространение на нуклеарните оръжия ", декларира Държавният департамент.

The Wall Street Journal, базирайки се на източници заяви, че Саудитска Арабия благодарение на две китайски компании построява оборудване в северозападната част на кралството за произвеждане на " жълт къс ".

Строежът провокира терзание за Съединени американски щати и техните съдружници , които подозират, че Рияд ще има опцията за създаване на нуклеарни оръжия . Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия " изрично отхвърли " информация за построяването на дружество за приемане на уранов концентрат в пустинята покрай Ал Ула.
 Саудитска Арабия в никакъв случай няма да се снабди с нуклеарни оръжия, закани се Помпео
Саудитска Арабия в никакъв случай няма да се снабди с нуклеарни оръжия, закани се Помпео

Няма да позволим, няма да позволим да се случи

През юли 2017 година кралството утвърди план за развиване на мирна нуклеарна сила , чиято съществена цел е да се освободи от нефтената взаимозависимост. Тази идея за развиване е планувана в програмата Vision 2030, инициирана от престолонаследника през 2015 година

През ноември 2018 година престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд започва редица огромни планове, в това число основаването на първия проучвателен нуклеарен реактор .

Министърът на енергетиката принц Абдел Азиз бин Салман разгласи предишния септември проекти за рандеман и обогатяване на уран за националната стратегия за нуклеарна енергетика в бъдеще.

Кралството възнамерява да генерира 9,5 гигавата електрическа енергия от възобновими източници до 2030 година В страната има проекти за създаване на 16 нуклеарни реактора .

От 2017 година и съветската корпорация " Росатом " взе участие в договаряния за построяването на първата атомна електроцентрала в Саудитска Арабия.
 Тръмп бил лобист на нуклеарните ползи на Саудитска Арабия
Тръмп бил лобист на нуклеарните ползи на Саудитска Арабия

Нови разкрития против президента на САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР