Разтревожена от влошаването на независимостта на пресата в Унгария и

...
Разтревожена от влошаването на независимостта на пресата в Унгария и
Коментари Харесай

Концентрация на медиите, натиск върху журналистите: Брюксел атакува злоупотребите

Разтревожена от утежняването на независимостта на пресата в Унгария и Полша, Европейската комисия /ЕК/ реши да одобри закон за контролиране на сливанията на медии и за отбрана на публицистите от напън.

Проектът за правилник, от който Агенция Франс Прес получи прелиминарен вид, планува гаранции за публицистична самостоятелност от политическа власт или индустриалци и условия за бистрота на медийната благосъстоятелност. " Законът за медийната независимост ", който ще бъде публично показан от Комисията в края на идната седмица, ще ѝ разреши да стартира процедура пред европейските съдилища при положение на неспазване.

Правосъдие, медии, корупция: Брюксел слага под въпрос Полша и Унгария

Заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова нееднократно е изразявала възприятието си на изтощение, като е посочвала " лимитираните " благоприятни условия на Брюксел за маневриране в медийния бранш. Това е изключително правилно в тази ситуация с медийния конгломерат, подкрепящ Виктор Орбан, в Унгария през 2018 година, за който не можеха да се приложат европейските правила за конкуренция. Сега Комисията желае всяка страна да бъде задължена да прави оценка медийните сливания от позиция на тяхното влияние върху плурализма и публицистичната самостоятелност въз основа на редица критерии.

Медиен съвет

Новият Европейски медиен съвет, в който ще вземат участие представители на националните регулаторни органи, ще дава отговор за правенето на мнения по отношение на сходни сливания, които могат да обиден действието на общия пазар. " Макар че консолидацията в медиите може да е добре пристигнала от позиция на устойчивостта на бизнеса, тя може да сътвори и проблеми с публицистичната самостоятелност ", съобщи комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон в тирада в края на ноември 2021 година

Текстът пази тайната на източниците и не разрешава потреблението на шпионски програмен продукт против публицисти и членове на техните фамилии, макар че са вероятни изключения в името на " националната сигурност ". Тази наредба е в отговор на неотдавнашните кавги с стратегиите " Пегас " и " Хищник ", които опетниха полските, унгарските и гръцките управляващи.

В публичните медии назначенията на мениджъри би трябвало да се правят по " транспарантна " и " недискриминационна " процедура, а финансирането би трябвало да бъде " съответно и устойчиво ". През 2021 година някогашният словенски министър-председател Янез Янша спря за месеци финансирането на националната осведомителна организация STA поради рецензиите си към нейната публицистична линия, за което получи няколко предизвестия от Брюксел.

Прозрачност се изисква и при държавната реклама: обществените органи би трябвало да разгласяват изразходваните суми и медиите, които се възползват от тях. В последния си отчет за върховенството на закона в Европейския съюз Комисията изрази угриженост, че в Полша проправителствените медии са облагодетелствани освен това систематизиране. Обществеността би трябвало също по този начин да има " елементарен " достъп до имената на притежателите на медии. Медиите би трябвало да подхващат ограничения, с цел да " подсигуряват, че публицистите са свободни да вземат самостоятелни публицистични решения при практикуване на активността си ".

" Тежка борба "

Генералният секретар на неправителствената организация " Репортери без граници " Кристоф Делоар дефинира плана за правилник като " огромна крачка напред " и приветства " желанието да се подсигурява целостта на информацията ". Европейските издатели обаче се опълчват на тази самодейност, която съгласно тях е " опасност ".

Европейската асоциация на издателите на списания (EMMA) и Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) настояват, че това нарушава " свободата на вложение и ръководство на бизнеса ". " Не виждаме причина за хармонизиране на медийното законодателство на европейско ниво в смисъл на по-строг надзор от страна на медийните регулатори или, индиректно, от страна на Комисията ", съобщи изпълнителният шеф на организацията Илиас Контеас пред Агенция Франс Прес.

Законът ще бъде " сложна борба ", признава Вера Йоурова. " Някои страни членки желаят да могат да въздействат върху медиите, те ще кажат, че Комисията желае да им отнеме пълномощията. Някои притежатели на медии се възползват от сегашната обстановка, те ще крещят, че застрашаваме бизнеса им ". /БГНЕС и Фигаро
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР