Разтърсвана от политическо напрежение Полша днес тържествено отбеляза 100-годишнината от

...
Разтърсвана от политическо напрежение Полша днес тържествено отбеляза 100-годишнината от
Коментари Харесай

Полша отбелязва сто години от рождението на папа Йоан Павел Втори

Разтърсвана от политическо напрежение Полша през днешния ден тържествено означи 100-годишнината от рождението на папа Йоан Павел Втори, съобщи Франс прес.

Консерваторите националисти от ръководещата партия "Право и правдивост " (ПиС) сега спорят с опозицията за произвеждането на президентските избори, което е усложнено от пандемията от новия ковид.

ПиС желае вотът да бъде проведен скоро, с цел да се улесни евентуалната победа на настоящия президент Анджей Дуда. Опозицията пък счита, че това е маневра за понижаване на възможностите на нейните претенденти.

На голям брой литургии, концерти и други церемонии бе изтъкната ролята на полския папа за рухването на комунистическите режими в Източна Европа, в това число от посланика на Германия във Варшава Ролф Никел, който връчи парче от Берлинската стена на музея "Йоан Павел Втори ".

"С този жест желаеме да благодарим на Полша и на Йоан Павел Втори за приноса им за рухването на Берлинската стена ", сподели той.

"Йоан Павел Втори, нашият популярен, прелестен съотечественик, промени курса на международната история ", съобщи във връзка годишнината полският министър председател Матеуш Моравецки.

"Благодарение на него, с помощта на "Солидарност " падна комунизмът и можем да градим една свободна Полша година след година ", добави той.

Лидерът на основната опозиционна партия "Гражданска платформа " Борис Будка посети родния град на Карол Войтила Вадовице, където акцентира поддръжката на папата за единството на Европа.

"Благодарение на Йоан Павел Втори, на неговата ангажираност в процеса по присъединение на Полша към Европейски Съюз, изискуем триумфа на огромния референдум, в който безапелационно болшинство от поляците се оповестиха за влизане в Европейски Съюз ", сподели той.

Полските медии отразиха месата, която отслужи папа Франциск пред гроба на Йоан Павел Втори, и церемониите в негова памет в чужбина, по-специално в Унгария и Литва.

Карол Войтила е роден на 18 май 1920 година и е определен за папа на 16 октомври 1978 година Той умря във Ватикана на 2 април 2005 година, а на 27 април 2014 година беше канонизиран от папа Франциск.

100-годишнината от рождението му съвсем съответствува с излизането в събота на документален филм за педофилски действия в Полската католическа черква, които са били прикривани от назван във кино лентата локален свещеник, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР