Разтърсени от месеци на слабо търсене и изобилието от запаси

...
Разтърсени от месеци на слабо търсене и изобилието от запаси
Коментари Харесай

Петролните рафинерии са в безизходица - слабо търсене и лоши прогнози намалиха добива

Разтърсени от месеци на едва търсене и изобилието от ресурси международните петролни рафинерии понижават производството на горива през есента, защото възобновяване на търсенето на нефт е спряло, съгласно някои анализатори в промишлеността, написа Yahoo Finance.

Рафинерите понижават добива с цели 35% напролет, откакто блокирането в резултат на ковид срина пътуванията. С намаляването на блокировките рафинериите постепенно увеличаваха производството до края на август, само че измежду най-големите консуматори на гориво в Съединените щати да вземем за пример, рафинериите понижават през последните няколко седмици в отговор на увеличените ресурси, продължаващата липса в търсенето и в отговор на естествените бедствия.
 Петролът отново слезе под $43 за барел след скока предходната седмица
Петролът отново слезе под $43 за барел след скока предходната седмица

Пазарът остава сензитивен към възобновяване в световната стопанска система

Вторият по величина консуматор на гориво Китай води по възобновяване на търсенето на нефт след утихване на огнището от ковид. Рафинериите също изнасят горива, само че и тези доставки са слаби заради резултата на вируса върху търсенето на гориво в други азиатски страни

Очаква се китайските рафинерии да съкратят продажбите си през септември, водени от PetroChina с 5-10% понижение по отношение на август.

" Въздействието от COVID-19 оказва рисков напън върху рафиниращия бизнес, какъвто не сме изпитвали преди и не е резистентен в дълготраен проект ", сподели Скот Уайът, основен изпълнителен шеф на австралийския снабдител на горива Viva Energy Group.

Запасите от дизел, реактивно гориво и мазут са цялостни тази година, което води до неприятни вероятности за маржовете на рафинериите за идващите месеци.

Търсенето на гориво в Съединени американски щати пада с 13% на годишна база, съгласно Американската администрация за енергийна информация. Есента нормално се усилва,заради настъпване на отоплителния сезон, само че с повече от 179 милиона барела на склад, съвсем връх, рафинериите нямат тласък да поддържат употреба.
 Защо третият по величина производител на нефт в ОПЕК се трансформира в проблем за картела
Защо третият по величина производител на нефт в ОПЕК се трансформира в проблем за картела

Обединените арабски емирства нарушиха квотата си за произвеждане на петол

Базираната в Париж Международна организация по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за световното търсене на нефт за 2020 година за повторно от два месеца поради неувереното възобновяване. Прогнозата е, че световното ползване на петролни и течни горива ще бъде приблизително 91,7 милиона барела дневно за цялата 2020 година, понижение от предходната му прогноза от 200 000 барела дневно и с 8,4 милиона барела дневно по отношение на равнището от 100,1 милиона барела дневно за 2019 година.

Американските рафинерии към момента създават 20% по-малко гориво, в сравнение с преди пандемията. Китайските, индийските, японските и южнокорейските рафинерии понижават степента на потребление от юли и август.

" Дори и с U-образно икономическо възобновяване, търсенето евентуално ще бъде с към 2 милиона барела дневно по-ниско от това, което беше през четвъртото тримесечие на 2019 година ", сподели Дейвид Файф, основен икономист в Argus, по време на уеб семинар по-рано този месец.

Производството на гориво в Азия може да спадне в допълнение сред септември и ноември и се чака няколко уреди по целия свят да бъдат затворени.

Средните равнища на потребление в китайските държавни рафинерии са били към 78,6% до края на август, което е с към 3,6 процентни пункта по отношение на юли, демонстрират данни, събрани от китайската консултантска компания Longzhong.
 И МАЕ сви прогнозата за петрола
И МАЕ сви прогнозата за петрола

Вчера това направи и ОПЕК

Австралийската Viva съобщи, че може да бъде принудена да затвори дефинитивно своята рафинерия Geelong във Виктория, с цел да понижи загубите, в случай че рестриктивните мерки в резултат от ковид, не бъдат облекчени и търсенето не се увеличи. Австралийското държавно управление предложи да похарчи милиарди долари, с цел да резервира четирите останали рафинерии в страната отворени.

В Съединени американски щати няколко рафинерии в региона на Филаделфия и Чикаго са отсрочили плануваната работа тази есен, с цел да спестят пари, съгласно осведомени източници.

Най-голямата рафинерия в Южна Корея SK Innovation Co Ltd обмисля в допълнение понижаване на преработката на първични материали в двете си рафинерии, откакто понижи междинните равнища на потребление до 80% през септември-октомври от 85% през юли-август, съгласно представител на компанията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР