Разтапянето на ледника Туейтс в Антарктида може да промени света,

...
Разтапянето на ледника Туейтс в Антарктида може да промени света,
Коментари Харесай

Учени предупредиха: Ледник в Антарктида заплашва света с топенето си! ВИДЕО

Разтапянето на ледника Туейтс в Антарктида може да промени света, предизвестиха американски и английски учени. То би довело до увеличение на морското ниво с повече от три метра. Така редица гъстонаселени крайбрежни зони ще се окажат под вода.

Тревогата е подбудена от резултатите от почналата пред 2 години най-голяма американско-британска експедиция в Антарктида.
Учените от Нюйоркския университет и Британското изследване на Антарктида са пробили дебелия над 600 метра лед и са измерили температурата на водата под него, която е била 0 градуса. Това е с над два градуса повече от предстоящото, което значи, че ледникът непрекъснато се топи.

Океанската вода замръзва при температури по-ниски от минус 2 градуса поради солта в нея. Така нейното взаимоотношение с прясната вода от ледника при 0 градуса, последователно го разтапя.

Според учените той е изгубил 600 милиарда тона лед през последните десетилетия, като процесът се форсира и темпът на разтапяне към този момент доближава 50 милиарда тона годишно.

Туейтс поражда терзания и заради друга причина. Той навлиза 120 километра във вътрешността в морето Амундсен. Като скоростта на придвижване на ледника е много висока – към 2 километра годишно.

Навътре в Антарктида дебелината на леда на Туейтс нараства. Така с разтапянето на ледения език в морето, от ден на ден лед навлиза с все по-голяма скорост в солените води. Това форсира топенето на ледника.

А и релефът на скалите под Туейтс спомага за тези процеси. Ледникът влиза в морето над скален предел, от другата страна на който ледът е надълбоко под морското ниво. Проблемът е, че солената морска вода се просмуква под дебелия мразовит слой и го разтапя. Изследователите са снимали долната страна на ледения език със специфичен подводен робот.

Всъщност учените считат, че преди към 100 хиляди години ледникът не е съществувал. На неговото място е имало единствено намерено море.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР