Разстройването на биологичния часовник на човешкото тяло може да постави

...
Разстройването на биологичния часовник на човешкото тяло може да постави
Коментари Харесай

Свързаха разбутания биологичен часовник с психически проблеми

Разстройването на биологичния часовник на човешкото тяло може да сложи хората в нараснал риск от разстройства на настроението , предизвестяват учени.

Часовник тиктака в съвсем всяка клетка на тялото. А те трансформират метода, по който тъканите работят в ежедневния темп.

Проучване на Lancet Psychiatry на 91 хиляди души е открило, че нарушеният биологичен часовник е обвързван с меланхолия, биполярно разстройство и други психически проблеми .

Изследователите акцентират, че това е предизвестие за обществата и хората, които от ден на ден се откъсват от тези естествени ритми .

Въпреки че изследването не се е занимавало с потреблението на мобилни телефони, проф. Даниъл Смит, един от създателите на проучването, разяснява, че е " евентуално ", че някои от хората в изследването, които са имали усложнения, може да са употребявали обществени медии през нощта .

" За мен е наложително мобилният ми телефон да е изключен преди 22 часа вечерта и това е, тъй като явно не сме еволюирали, с цел да гледаме екрани, когато би трябвало да спим ", уточни ученият.

Хората в проучването са носили монитори за интензивност в продължение на една седмица, с цел да се види какъв брой нарушени са били биологическите им часовници.

Онези, които са били доста дейни през нощта или неактивни денем, са били класифицирани като смутени . И е било сред 6 и 10 % по-вероятно те да са били диагностицирани с разстройство на настроението спрямо хората, които са имали по-типично държание - дейни денем и неактивни през нощта.

Проучването открива по-високи равнища на меланхолия, биполярно разстройство, повече самотност, по-ниско благополучие, по-лошо време за реакция и по-голяма неустойчивост на настроението при хора с нарушавания на биологичния часовник.

Изследването обаче не може да каже дали нарушаването предизвиква психическо заболяване или е просто признак на това . Това ще изисква спомагателна работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР