Разследват се множество сигнали за злоупотреби в енергетиката и съвсем

...
Разследват се множество сигнали за злоупотреби в енергетиката и съвсем
Коментари Харесай

МВР разследва Булгаргаз, очакват се реални обвинения

Разследват се голям брой сигнали за злоупотреби в енергетиката и напълно скоро може да има действителни обвинявания. Това заяви след днешното съвещание на Министерския съвет вътрешният министър Бойко Рашков и разясни, че следствието е против членове на някогашното управление на " Булгаргаз " и на Комисията за енергийно и водно контролиране. А министър председателят Кирил Петков заяви, че държавното управление желае да помогне на общините поради високите цени на тока и газа, само че по едно и също време с това и ще ревизира по какъв начин се разходват публични средства.

Остри рецензии във връзка с някогашното управление на " Булгаргаз " насочи през днешния ден министър председателят Кирил Петков, като по този начин отговори на изреченото през вчерашния ден от президента Румен Радев, че би трябвало да се внимава със промяната на бордовете на сдруженията.

Ние сме безусловно сигурни, че промяната на борда беше наложителна и заставаме зад тезата, че в случай че те си бяха свършили работата както би трябвало, покачването на газа от 1 януари нямаше да е плюс 30%, сподели Кирил Петков, министър ръководител.

Председателят на КЕВР Иван Иванов във Facebook страницата си опроверга изказванието на премиера Кирил Петков от през вчерашния ден, че новият ръб на " Булгаргаз ", първото нещо, което е направил е да понижи цената с 18% като предложение към КЕВР.

Също в обществената мрежа основният секретар на кабинета на президента Димитър Стоянов упрекна премиера, че не споделя истината за това кое управление на " Булгаргаз " е предложило по-ниски цени на синьото гориво.

И на двамата Кирил Петков отговори по този начин:

Всякакви рецензии допускам, че ще идват отвред. Аз имам вяра, че това което вършим, го вършим с единствения интерес да имаме най-евтини енергийни благоприятни условия за потребителите в България и другото е всеки, който взима неверни решения,които костват на българските консуматори, би трябвало да си понесе отговорност, сподели Кирил Петков, министър ръководител.

Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че поради злонамерени дейности на хора и кръгове се е стигнало до високите цени на природния газ през последните месеци.

" Булгаргаз " е държавна компания, която е съдействала за актуалното състояние на цените на газа, които се отразяват както на бизнеса, по този начин и на елементарния консуматор. Ние интензивно започнахме да изясняваме дали тези обстоятелства са породени от интернационална обстановка или са резултат от дейности вътре в страната на избрани заинтригувани лица, гледащи личните си ползи, сподели Бойко Рашков, министър на вътрешните работи.

Бойко Рашков съобщи още, че не е инцидентно и държанието на КЕВР. В момента се правят процесуално-следствени дейности във връзка с специалисти от тази комисия и се получават документи, които да се включат в формираното досъдебно произвеждане.

Днес стана ясно, че държавното управление желае да помогне на общините, които имат проблеми с високите цени на тока и газа, само че тази поддръжка няма да е безусловна, а ще се правят и инспекции.

Точно тези общини, които имат тези проблеми имат и най-прозрачния метод за харчене на техните бюджети, тъй като виждаме, че от една страна се споделя, че нямат средства за значими и сериозни неща като учебни заведения, осветяване, детски градини - въпреки това виждаме, че има непрозрачни харчене на пари по другите пера. Както видяхме и в Столична община беше добър образец за това, сподели Кирил Петков, министър-председател.

Затова по думите на премиера във всяка община, която има проблеми с високите цени на тока, ще бъде направена инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР